Deep Dive Dubai, najdublji ronilački bazen na svijetu, nedavno je ugostio javni prikaz revolucionarnog humanoidnog podvodnog robotskog istraživača Sveučilišta Stanford OceanOneK.

Prezentacija koju je vodio Oussama Khatib (profesor na Tehničkom fakultetu i direktor Stanford Robotics Laba) prikazala je potencijal robota OceanOneK te njegovu “besprijekornu interakciju” s podvodnim okolišem i roniocima koji ga mogu pratiti.

OceanOneK dizajniran je s humanoidnom prednjom polovicom, sa stereoskopskim vidom koji omogućuju dvostruke kamere (koje služe kao njegove “oči”) te “ljudskim” rukama i šakama za manipuliranje okolinom, a stražnja polovica robota sadrži osam višesmjernih potisnika za precizno manevriranje pod vodom.

Ruke imaju posebno dizajniran haptički povratni sustav koji operatoru robota daje mogućnost da “osjeća” predmete i okolinu dok njima rukuje.

Tijekom probnog ronjenja 2022. godine na potopljenom talijanskom parobrodu Francesco Crispi kod otoka Elbe profesor Khatib je rekao da se osjećao kao da je mogao dotaknuti olupinu. “Krećete se vrlo blizu ove olupine i nešto nevjerojatno se događa kad je robot dodirne – vi to zapravo osjećate”, rekao je Khatib govoreći o svom iskustvu. Dodao je da tako nešto u životu nije iskusio te da bi skoro mogao izjaviti da je dodirnuo olupinu Crispi koja se nalazi na dubini od oko 500 metara.

Inače, razvoj ovog humanoidnog podvodnog robota počeo je 2014. godine kada je predstavljen robot OceanOne koji je napravljenim da izdrži dubine od približno 200 metara. No, profesor Khatib usmjerio se na konstruiranje podvodnog robota koji bi mogao funkcionirati na mnogo većim dubinama i s većom spretnošću od tradicionalnih ROV-ova. Kako bi povećali dubinsku sposobnost robota tim Stanforda razvio je posebnu pjenu napravljenu od staklenih mikrosfera koja bi mogla izdržati golemi pritisak od jednog kilometra pod vodom.

Prezentacija u bazenu Deep Dive Dubai pokazala je sposobnosti OceanOneK-a kojem su dali zadatke skupljanja predmeta, odlaganja predmeta u spremnike te razne interakcije s roniocima. Sposobnost ovog humanoidnog podvodnog robota da besprijekorno komunicira s okolinom postavlja novi standard za podvodnu robotiku i otvara inovativne putove za istraživanje i otkriće, a ronioci znaju da ronjenje nije samo sport i rekreacija, već i istraživački duh koji potiče kolektivnu maštu.

+ posts