Hublot Oceanographic Exo 4000

22

Hublot je u muzeju u Baselu otvorio privremenu izložbu potopljenog blaga s olupine Antikythera.

Izložba će biti otvorena od 27. rujna 2015. do 27. ožujka iduće godine, a eksponati koji se mogu vidjeti na ovoj izložbi inače čine dio postava Nacionalnog Arheološkog muzeja u Ateni. Valja podsjetiti da je Antikythera najvažnije blago otkriveno pod vodom u povijesti podvodne arheologije, a dijelom je za to otkriće zaslužan i Hublot. Naime, Hublot je involviran u projekt Antikythera od 2011. godine, a priča o otkriću ovog broda daje potpuni povijesni pregled podvodne arheologije. Grčki spužvari primijetili su ovu olupinu još davne 1900. godine, a brod i teret pregledavani su više puta. Čak je i sam pionir oceanografskog istraživanja Jacques-Yves Cousteau ronio na olupini, a njegova istraživanja označila su prekretnicu u morskoj arheologiji. Još 1953. posjetio je otok i tri dana ronio na olupini, a uz suglasnost grčkog Ministarstva kulture i pod nadzorom grčkog arheologa dr. Lazaros Kolonasa 1976. proveo je nekoliko tjedna istražujući ovu nevjerojatnu olupinu. 

Na Antikytheri je pronađeno mnoštvo umjetničkih djela, mramornih i brončanih kipova te posebno intrigantan uređaj nalik satnom mehanizmu nazvan “Antikythera mehanizam” za koji se pretpostavlja da je služio za određivanje položaja zvijezda i kretanja planeta te računanje vremena.

Međunarodni tim ronilaca nastavio je istraživanje 2014. i 2015. koristeći kruto ronilačko odijelo Exosuit s kojim je moguće sigurno zaroniti na dubine veće od 300 metara te ostati tamo satima i vratiti se na površinu bez dekompresijskih stanki. 

Hublot je njima u čast predstavio posebno izdanje sata nazvano Hublot Oceanographic Exo 4000. Promjer kućišta ovog izdržljivog ronilačkog “alata” je 48 milimetara, a napravljeno je od ugljičnih vlakana. Vijci na satu su od titana, kao i kruna u kojoj je i gumeni umetak. Zakrivljeno safirno staklo je antireflektirajuće, a mat crni brojčanik ima oznaku EXO4000 te superluminova fluorescentne markere za sate. Zbog toga je preglednost i čitljivost odlična i na ekstremnim dubinama. Mehanizam koji pokreće sat je samonavijajući HUB1401 s rezervom snage od 42 sata. Hublot Oceanographic Exo 4000 dolazi s dva remena, bijelim (s crvenim prošivima) i s crnim ronilačkim (gumenim), a vodootpornost je zajamčena do nevjerojatnih 4000 metara dubine (iako je sat testiran čak do 5000 metara).

+ posts