HMS Britannic postaje dio podvodnog parka olupina

396

HMS Britannic, brod znan i kako “Titanic 2” gotovo 100 godina u miru leži na dnu Egejskoga mora.

No, to bi se uskoro moglo promijeniti jer je vlasnik lokalnog ronilačkog kluba došao na ideju da olupinu pretvori u podvodni tematski park koji bi privlačio turiste. 
Janis Tsavelakos godinama već vodi ronilačke rute na Mediteranu, a nakon nedavno održanog foruma na temu Britannica došao je na ideju stvaranja malog ronilačkog raja namjeravajući povezati taj i ostale wreckove u kanalu Kea. “Imamo jedinstveno ronilačko područje na svom pragu!”, kaže on. 

Britannic je sagradila tvrtka White Star Line 1911. i kao sestrinski brod Titanica u prometu je bio od 1914. Nakon katastrofe Titanica 1912. brodogradilište “Harland and Wolff”, gdje je Britannic sagrađen, brodu je dodalo dodatne pojaseve za spašavanje, dodatno korito i povećalo snagu motora. Kao i Titanic, Britannic je bio sagrađen kao interkontinentalni brod za prijevoz putnika, no, izbijanjem Prvog svjetskog rata prenamijenjen je u bolnički brod. Sudbina je htjela da 21. studenog 1916. Britannic naiđe na podvodnu minu dok je išao po ranjene britanske vojnike na otoku Lemnos u sjevernom Egejskom moru. Poginulo je tek 30 od 1065 ljudi na brodu, a bio je to najveći brod uopće potopljen tijekom Prvog svjetskog rata.
Olupina se nalazi na 120 metara dubine, a otkrio ju je Jacques Cousteau 1975. godine.

+ posts