Hamiltonov najnoviji ronilački model u priličnoj je suprotnosti s onim što je danas u trendu kod većine švicarskih proizvođača mehaničkih ronilačkih satova.

Ovaj model u četiri varijante uopće ne podsjeća na neko specifično prošlo doba, nije napravljen tako da graciozno klizi ispod manžeta košulje i nipošto nije klasičan po svom izgledu ili posebno elegantan u svom dizajnu.

Ono što je ipak podsjetnik na ronilačke satove kao što je bio Ploprof koji su apsolutno napravljeni samo za jednu svrhu – ronjenje i samo ronjenje, jest zanimljiv detalj na kućištu sata.

Naime, kao Ploprof, ili Paneraijev ronilački model Submersible, ili bilo koji od onih drugih čudnih i prekrasnih satova kao što su Edmondov Pole Guardian ili TAG Heurerov novi Aquaracer PRO 1000, Hamilton Khaki Navy Frogman Automatic karakterizira robustan vanjski uređaj za zaključavanje krunice koji odmah upada u oči.

Očito neki proizvođači mehaničkih ronilačkih satova misle da bi ronioci, da nije takvog uređaja koji štiti naše krunice na navijanje, zasigurno usred ronjenja odlučili odvrnuti krunicu, poplaviti sat i tako ga uništiti! Ili možda misle da bismo jako udarili baš krunicom u potopljeni brod ili škrinju s blagom, tako ju odvrnuli na velikoj dubini i omogućili prodor vode u sat?

No, uzevši sve u obzir treba spomenuti i da je legendarni Ploprof zapravo bio namijenjen komercijalnim roniocima koji su lako mogli oštetiti krunicu tako da su vjerojatno imali koristi od izbočine koja ju štiti, a u slučaju Paneraijevog uređaja za zaključavanje krunice, to je zaštitni znak marke.

Ali u stvarnom svijetu, ako smo iskreni, slično kao sveprisutni helijevi ventili na ronilačkim satovima koje također volimo, vanjski uređaj za zaključavanje krunice je dobar marketinški trik.

Muževni promjer kućišta od 46 milimetara štiti samonavijajući mehanizam H-10 koji pruža apsolutnu preciznost i pouzdanost s proširenom rezervom snage od 80 sati i poboljšanim performansama s balans oprugom izrađenom od Nivachron™, a vodootpornost do 300 metara trebala bi biti dovoljna svakom roniocu.

Crni, prozirni brojčanik poboljšan je Super-LumiNova® premazom za čitljivost pri slabom osvjetljenju, dok narančasti naglasci za kazaljku minuta i vrh kazaljke za sekunde osiguravaju razlikovanje jednim pogledom.

Frogman je dostupan s Hamiltonovim novim taktičkim gumenim remenom u obliku valova u kaki ili crnoj boji ili na tradicionalnoj narukvici od nehrđajućeg čelika.

Osim toga, verzija s kućištem presvučenim crnim PVD-om sa sivim okvirom i oznakama brojčanika nudi diskretniji, ultra-moderan izgled. Ova vrhunska legura koja je vrlo otporna na udarce, temperaturne varijacije i magnetska polja daje ključnu korisnost satu napravljenom za zahtjevnija okruženja pod vodom.

U kolekciji su dostupne četiri varijante; tri čelične od kojih jedna dolazi na crnoj gumi, jedna na kaki gumi i jedna na čeličnoj narukvici te jedna varijanta od čelika s crnim PVD premazom koja se također isporučuje s crnim gumenim remenom.

Novi Khaki Navy Frogman prodavat će se po cijeni od oko 1150 eura.

+ posts