Ovog će se vikenda sedmu godinu za redom održati eko patrola “Čišćenje bez granica – VII. Međunarodna dječja ronilačka eko patrola”, a ovogodišnjoj će se pridružiti i djeca iz Ukrajine te zajedno s roniocima Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite Republike Hrvatske čistiti podmorje Savudrijske vale.

U eko patroli će sudjelovati hrvatski i slovenski ronioci, a svoj doprinos Međunarodnoj dječjoj ronilačkoj eko patroli dat će djeca iz Ukrajine koja se nalaze na području Umaga i u okolnim naseljima te djeca iz potresom pogođenog područja Banovine i tri tima s natjecanja ZGHACK koji će, nakon edukativnih radionica, s roniocima čistiti podmorje uz obalu u Kampu Veli Jože. Tako će djeca i u praksi učiti o izgradnji boljeg odnosa prema moru u budućnosti, a ronioci će ujedno čistiti podmorje u Luci Savudrija.

Eko patrola Čišćenje bez granica – VII. Međunarodna dječja ronilačka eko patrola provodi se u organizaciji Agencije Plava promocija, Zagrebačkog holdinga te njegove podružnice Vladimir Nazor i Ronilačkog kluba HRVI Nemo-Adriatic pod pokroviteljstvom Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Republike Hrvatske, Ministarstva turizma i sporta Republike Hrvatske, Ravnateljstva civilne zaštite, Grada Umaga, Grada Pirana i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, uz podršku Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” i Društva slovensko-hrvatskog prijateljstva.

Osim ekološkog karaktera eko patrola ima i edukativan učinak, a tijekom tri dana trajanja akcije, od 10. do 12. lipnja, uz podršku ronilaca Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite Republike Hrvatske više od 50 djece sudjelovat će u radionicama koje uključuju sigurnost na moru i pod morem, važnost zaštite prirode i okoliša te edukciju o sustavu civilne zaštite. Kako bi ih motivirali da se sustavno bave tjelesnom aktivnošću, djeca će sudjelovati u brojnim aktivnostima na moru uz naglasak na organizirano bavljenje plivanjem.

Hrvatski i slovenski ronioci zajedno s djecom čiste podmorje u cilju podizanja razine svijesti o važnosti očuvanja okoliša i prirode te povezivanja svih generacija i susjednih zemalja radi zaštite prirode i očuvanja ljepota Jadranskog mora. Medijski pokrovitelji projekta su Morski.hr, SCUBAlife i Gogornija.com, a nesebičnu pomoć i veliku podršku u realizaciji ove ekološke akcije pružila je tvrtka Honda Marine (Fred Bobek d.o.o.).