Tim grčkih ronilaca otkrio je olupinu talijanske podmornice koju su potopile savezničke snage 1941. kod Mikonosa.

Podmornica “Jantina” koja je potonula petog srpnja pogođena torpedom britanske podmornice HMS Torbay ležala je 80 godina na dnu Egejskog mora, a da nitko nije znao njezinu točnu lokaciju.

Kostas Thoctarides, vođa tima ronilaca koji je locirao Jantinu na dubini od 103 metra kod Mikonosa rekao je za Atensku novinsku agenciju (AMNA) da je znao da je olupina u tom području, ali nisu znali točnu mikrolokaciju. Kako su olupine podmornica vrlo rijetke, ovaj nalaz sam po sebi je fascinantan i otvara put svojevrsnom putovanju kroz povijest.

Pronalazak ove olupine možemo zahvaliti podmorskim vozilima na daljinsko upravljanje koja su bila na raspolaganju Thoctaridovom timu zbog inspekcija podvodnih projekata kao što su cjevovodi i kabeli. Thoctarides je inače zaljubljenik u pomorsku povijest i do sada je otkrio četiri moderne olupine brodova na Mikonosu, Skiatosu, Kefaloniji i Saronskom zaljevu. Kaže da su olupine koje su do sada otkrivene samo manji dio brodoloma lociran u grčkim morima. Njegova je procjena da je ukupno identificirana četvrtina olupina, a procjenu temelji na dostupnim dokumentima o brodolomima.

Inače, pronađena talijanska podmornica Jantine porinuta je 1932. u luci La Spezia u Italiji. Duljina joj je bila 61,5 metara, a na površini je imala maksimalnu brzinu krstarenja od 14 čvorova, dok je u ronjenju mogla putovati brzinom od osam čvorova. Maksimalna operativna dubina ove podmornice bila je 80 metara. Naoružanje se sastojalo od četiri torpedne cijevi u pramcu i dvije na krmi. Na svoje posljednje putovanje podmornica Jantine zaplovila je s grčkog otoka Leros s 48 članova posade. Poslijepodne 5. srpnja 1941. isplovila je na površinu južno od Mikonosa, a uočila ju je britanska podmornica HMS Torbay koja je isplovila iz Aleksandrije u Egiptu u patrolu Egejskim morem. Sukob dviju podmornica rijedak je pomorski događaj. HMS Torbay je, prema ratnom dnevniku koji je sastavio zapovjednik neposredno nakon napada, locirao Jantinu s udaljenosti od četiri nautičke milje, oglasio se uzbunom i na periskopskoj dubini zauzeo položaj za napad. U 20:16 HMS Torbay pokrenuo je torpedni napad s hrpom od šest torpeda s udaljenosti od 1500 metara. Prva dva torpeda prošla su ispred talijanske podmornice ne pronalazeći cilj. U 20:17 druga skupina torpeda pogodila je podmornicu Jantine. Rezultat je bilo brzo potonuće talijanske podmornice, a od posade Jantine samo šestero ljudi uspjelo je preživjeti plivajući u teškim uvjetima do obližnjeg otoka Delosa.

+ posts