Freediving na YouTubeu – 2015.

101
foto: Damir Zurub

Uz toliki broj video uradaka na YouTubeu vezanih uz freediving nije jednostavno odabrati najbolje.

Gotovo svaki freediver današnjice na urone ide sa svojom podvodnom ili GoPro kamerom. Zahvaljujući tome što nemaju toliko opreme kao scuba ronioci, ronioci na dah mogu se zavući u najmanje pukotine ili uske špilje, kretati se slobodnije i gracioznije te napraviti fascinantne snimke. Ovdje smo izabrali pet video uradaka koji spadaju među najbolje snimke freedivinga u ovoj godini. Uživajte!

  • Orchid Island’s Blue Hole

Ovaj video je snimljen na lokaciji Orchid Island’s Blue hole na Tajvanu i prikazuje ronioce u špilji na dubini od osam metara. U ovoj izvanrednoj snimci ronioci idu do oko 16 metara u dužinu špilje. 

  • Blue Springs Florida

Ako ste freediver ovisan o adrenalinu i tražite nevjerojatno iskustvo, onda je državni park Blue Springs na Floridi pravo mjesto za vas. Iako se, gledajući snimku, ovo čini kao lagan uron, ne treba se zavaravati jer je riječ o tehnički vrlo zahtjevnoj lokaciji koja traži puno iskustva. Dovoljno je reći da se uranja u potpuni mrak, a jedini izvor svjetla je ronilačka svjetiljka. 

  • Ronjenje s tunama u Atlantskom oceanu

Najbolji način za bolje razumijevanje života u moru je promatranje oceanskih stvorenja. Moći roniti s tunama u Atlantiku bez ronilačke opreme samo po sebi je veličanstveno iskustvo, a gledajući video uvidjet ćete gracioznost ovih golemih riba. 

  • Snorkeling/ronjenje u San Pedru u Belizeu

Ako vas uzbuđuje kombinacija freedivinga i divljeg života, onda bukirajte San Pedro u Belizeu. Ta je država poznata po kristalno čistim mjestima za ronjenje te po rijetkim ugroženim životinjskim vrstama, kao što su mante, kornjače i morski psi. Ovaj video krase prekrasne boje, a snimljen je pomoću GoPro Hero +3.

  • Ronjenje u dubinu Sofije Gomez na Bahamima

Video južnoafričke rekorderke Sofije Gomez tijekom ronjenja u dubinu bez peraja zaokupi vas od trenutka kad ga počnete gledati. Doima se kao da Gomez grabi u dubinu bez ikakva napora, elegantnim i gotovo robotskim pokretima klizi u vodi kao da je riba i svakako zaslužuje biti na našoj listi.