AIDA je objavila da su svi doping testovi provedeni tijekom Svjetskog prvenstva u dubinskom ronjenju 2023. u Limassolu na Cipru bili negativni.

Organizacija je provela 50 testova tijekom cijelog natjecanja, uključujući novookrunjene AIDA svjetske rekordere, i svi natjecatelji prošli su doping testove. Počevši od kolovoza 2023. AIDA je surađivala s Clean Games, nezavisnim antidopinškim tijelom koje je odobrila Svjetska antidopinška agencija, kao i AIDA-inim antidopinškim menadžerom, prof. Ninom Dikić.

AIDA je predstavila i svoje inicijative – ažuriranje svih AIDA-inih dokumenata i procedura kako bi zadovoljili WADA-ine standarde te certificiranje prvih službenika za doping do kraja ove godine. AIDA će uvesti online antidoping edukaciju za sportaše, posebno za ronjenje na dah, a predstavili su i svoju novu web stranicu posvećenu informacijama o antidopingu. Platforma će pomoći natjecateljima da provjere sadrže li lijekovi ili suplementi tvari navedene na službenom popisu zabrana WADA-e.

Za sva nadolazeća natjecanja AIDA preporučuje sportašima koji uzimaju lijekove ili suplemente da redovito provjeravaju sa svojim liječnikom jesu li na ažuriranim popisima zabranjenih supstanci. Nadalje, svi zahtjevi za izuzeće za terapijsku uporabu moraju se poslati AIDA-i prije bilo kakvog natjecanja uz odgovarajuću medicinsku dokumentaciju.

Čini se da je nedavno CMAS-ovo prekidanje suradnje s AIDA-om zbog doping afera utjecalo na svijet ronjenja na dah pa se nadamo da će sve ronilačke asocijacije povesti računa o problemima dopinga.

+ posts