Poznati proizvođač ronilačkih odijela odlučio se napraviti iskorak i predstavio svoju prvu ronilačku masku. Fourth Element SCOUT prilagodljiva je maska koja roniocima omogućuje bolji pogled u podmorju.

Maska je dizajnirana s jednom lećom bez okvira i kutnim profilom za maksimalno povećanje vidnog polja. Mekana silikonska obrazina pristaje na gotovo svaki oblik lica, a udobna elastična traka za glavu izrađena je od recikliranih materijala i lako se mijenja.

Zanimljivo je da masku možete personalizirati pa sami birate leće, boje obrazine i trake. Sustav leća Fourth Element dizajniran je da pruži optimizirano iskustvo za različite uvjete ronjenja pa se tako razlikuju leće za podvodne fotografe koji žele maksimalizirati prijenos svjetlosti od leća za wreck divere koji trebaju poboljšati svoju percepciju slabo osvijetljene okoline. U ponudi su četiri vrste leća: Shield, Clarity, Enhance i Contrast.

Shield maska inspirirana je zlatnim vizirima NASA-inih astronauta pa leća pruža vrhunsku UV zaštitu i smanjuje odsjaj što je čini idealnom za tropska i toplija vodena okruženja. UVA i UVB zračenje se reflektira od leće smanjujući izloženost oka potencijalno štetnim zrakama.

Clarity leća maksimalizira količinu propuštene svjetlosti bez ikakvih nijansi nečistoća u staklu pa je idealan prozor u podvodni svijet za noćne zarone i podvodne fotografe. Ova je leća proizvedena s najvišom razinom čistoće kako bi pružila maksimalnu oštrinu vida tijekom ronjenja.

Enhance leća filtrira ultraljubičasto i HEV (High Energy Visible) zračenje i dizajnirana je da zaštiti oko i poboljša vizualni doživljaj. Dobro je poznato da UV zrake imaju štetan učinak na oko, ali je također pokazano da HEV svjetlo može interferirati s luteinskim proteinima u oku i promijeniti ih tako da filtriranje ovog visokoenergetskog zračenja može pomoći u očuvanju zdravlja oka.

Contrast leća ima zeleni odsjaj i filtrira neke od valnih duljina srednjeg raspona svjetlosti u vidljivom spektru. Pruža potpunu zaštitu od ultraljubičastog zračenja koje može oštetiti mrežnicu, a pogodna je za ronjenje u umjereno toplim vodama.

Da biste prilagodili SCOUT masku svojim željama potrebno je posjetiti web stranicu Fourth Element i koristiti vodič za izradu maske kako biste odabrali leće, obrazinu i remen te tako kreirali svoju masku. Cijena ove maske je nešto manje od 100 eura, a s maskom dolazi i zaštitna torbica koju lako možete nositi u ruci.