Sveučilište u Helsinkiju uskoro će dobiti ronilačku akademiju, a prvi tečajevi obuke zakazani su već za travanj 2022.

Početni trogodišnji ciklus akademije financirat će Zaklada Antero i Merja Parma i Zaklada Weisell, a na čelu će biti priznati australski znanstveni ronilac Ed Stockdale.

Finska znanstvena ronilačka akademija (FSDA) ponudit će obrazovanje za profesionalne znanstvenike koji traže specijalističku ili napredniju izobrazbu, tečajeve na razini studenata za poticanje sljedeće generacije pomorskih znanstvenika, kao i znanstvenika građana zainteresiranih za razvoj svoje obuke ronjenja u svom području.

Kako akademija raste, nudit će se sve više specijalističkih tečajeva, uključujući polarno istraživačko ronjenje, podvodna autonomna vozila i druge napredne tehnologije.

Početni cilj FSDA-e je osposobiti europske priznate znanstvene ronioce koji će generirati novu generaciju morskih znanstvenika s dugoročnim planovima da se uspostave kao vodeći objekt za znanstveno ronjenje.

Naravno, akademiju mogu upirati pojedinci ili grupe iz cijele Europe te tamo steći različite stupnjeve ronilačkog obrazovanja. Prilagođeni programi obuke mogu se uspostaviti na zahtjev s koordinatorom za specifične istraživačke projekte uz konzultantske usluge u logistici ekspedicija, terenskom radu i projektiranju opreme.

Inače, znanstveno ronjenje je profesionalni oblik ronjenja za provođenje istraživanja i snimanje podataka pod vodom.

+ posts