‘Enslaved’ – novi ronilački dokumentarac

134

“Porobljeni”, šestodijelna dokumentarna serija u kojoj glumi glumac i aktivist Samuel L. Jackson baca novo svjetlo na 400 godina trgovine ljudima iz Afrike u Novi svijet premijerno je prikazana ovog tjedna u SAD-u.

Na temelju DNK testa koji identificira njegovo pleme predaka, serija prati Jacksonovo osobno putovanje iz SAD-a u Gabon radi ulaska u pleme Benga, s rijetkim i neviđenim pristupom tajnim ceremonijama i lokalnim običajima.

Korištenjem najnovije ronilačke opreme i nove tehnologije naprednog podvodnog 3D mapiranja i radara koji prodire ispod vode i u zemlju za lociranje i ispitivanje potopljenih ropskih brodova na tri kontinenta, serija otkriva potpuno novu perspektivu povijesti transatlantske trgovine robljem. Serija također prati napore organizacije Diving With a Purpose (DWP) koja surađuje s Nacionalnom udrugom crnih ronilaca (NABS) dok traže i pronalaze šest ropskih brodova koji su potonuli utapajući porobljene ljude na brodu.

Sadržavajući mnogobrojne video zapise ronjenja kojih je u ovoj seriji mnoštvo  (najviše ikad napravljenih zarona na potopljenim ropskim brodovima), “Enslaved” također bilježi prvu pozitivnu identifikaciju “broda slobode”, američke škune koja je prebjegla u Kanadu.

Svaka epizoda prati tri zasebne linije priča: potraga za potopljenim brodom robova, osobno putovanje Jacksona i povijesna istraga koju su vodili istraživački novinari Simcha Jacobovici i Afua Hirsch.