Engineer Hydrocarbon Hunley

29

Ball Watch Co. predstavio je novu limitiranu seriju satova u spomen na nestanak podmornice CSS Hunley.

Naime, ta je podmornica sudjelovala u Američkom građanskom ratu i bila je prva borbena podmornica koju je potopio ratni brod. Nestala je prije točno 150 godina (1864. godine). Stoga ovaj specifičan i već i naizgled poseban ronilački sat ima mnoštvo detalja koji upućuju na njegovu posvetu.
Radi se o seriji ograničenoj na samo 500 primjeraka, a sretnici koji ih uspiju kupiti svakako će se imati čime pohvaliti. Promjer kućišta je 42 milimetra (nehrđajući čelik), staklo je safirno (antireflektirajuće), brojčanik mat, a jednosmjerno rotirajući ronilački prsten moguće je dobiti u dvije različite izvedbe (sjajno crnoj ili plavoj).
Ipak, prvo što upada u oko je patentirani Amortiser® anti-shock sustav na krunici. Radi se o zaštitnom prstenu koji amortizira udarce, ali i magnetno polje koje bi eventualno moglo utjecati na preciznost sata.
Mehanizam je samonavijajući Caliber Ball RR1201, a prikazuje sate, minute, sekunde, datum i razinu navijenosti mehanizma. Posebnost je mogućnost zaključavanja samonavijajućeg rotora. Naime, na poleđini je prekidač kojim možete zaključati rotor za samonavijanje u slučaju da želite prevenirati eventualna oštećenja ili nepravilnosti u radu prilikom obavljanja nekih izuzetno grubih aktivnosti. U tom zaključanom stanju sat i dalje funkcionira crpeći energiju iz pohranjene zalihe, a nakon otključavanja rotor nastavlja sa svojom funkcijom automatskog navijanja. Zgodno, zar ne?

Vidljivost u tami je odlična zbog ugrađenih mikro plinskih cjevčica, a sat dolazi s narukvicom od nehrđajućeg čelika i patentiranim sustavom produženja za ronilačka odijela.
Engineer Hydrocarbon Hunley otporan je na udarce do 7.500 Gs, utjecaj magnetskog polja do 4.800 A/m te prodor vode do 200 metara dubine. Cijena mu je oko 26.000 kuna.

+ posts