Da je more izvor života znaju svi. Da je naše more najljepše, to znamo mi i cilj nam je da takvo bude zauvijek. Za nas i za generacije koje dolaze.

Vođeni upravo tom idejom članovi udruge ERK Leut iz Blaca osmislili su projekt “Eko tjedan 2021” s ciljem čišćenja podmorja na prostorima gdje je nautički turizam aktivan i gdje se vežu mini kruzeri. Projekt je osmišljen da traje tjedan dana, a ideju su aplicirali na natječaj Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Republike Hrvatske. Voditelji projekta su bili dr. Jelena Soldo i Dražen Ivanković.

Ideja projekta bila je da 40 ronilaca iz ERK Leuta tjedan dana plove brodom i obilaze predviđene lokacije te u suradnji s lokalnim udrugama provode akcije čišćenja podmorja na mjestu vezanja mini kruzera. Izrada i planiranje projekta trajali su pola godine, a realizacija je bila predviđena za 2020. godinu. Međutim, zbog pandemije korona virusa i tadašnjeg “lockdowna” odgođena je za 2021. godinu i prilagođena epidemiološkoj situaciji i odredbama kriznog stožera RH. Umjesto 40 ronilaca sudjelovalo je 20, a umjesto jednog broda plovila su dva katamarana. Svi ronioci su prije ukrcavanja morali priložiti negativan PCR test na korona virus.

Akcija “Eko tjedan 2021” najveći je projekt ove udruge do sada i trajala je od 17. do 24. travnja 2021. Plan projekta bio je napraviti eko akciju na Mljetu, Korčuli, Hvaru i Šćedru te vlasnike mini kruzera potaknuti da dio svog vremena i zarade ulože u očuvanje podmorja, da odvoje tjedan dana na kraju sezone i povedu neki od ronilačkih klubova da počiste mjesta na kojima se sidre.

Prva akcija održana je na Mljetu u suradnji s Marijem Orlandinijem i ronilačkim centrom Aquatica, u Pomeni te Odisejevoj špilji. Sljedeća stanica je bila Korčula gdje su članovi ERK Leut udružili snage s lokalnom udrugom ERK Korčula. Na Hvaru su udrugu dočekali predstavnici Grada Hvara koji su odredili lokacije zarona, a riječ je bila o uvalama Store Stone te Taršće na otoku Sv. Klement. Riječ je o uvalama gdje se često nelegalno sidre velike brodice. Potom su održane akcije u Zavali na Hvaru te u uvalama Porat i Moster na otoku Šćedro u suradnji s udrugom “Prijatelji otoka Šćedro” i TZ Jelsa.

Tijekom akcija je izvađena velika količina otpada koji je predana lokalnim komunalnim poduzećima na zbrinjavanje, a projekt je proveden uz financijsku potporu Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

+ posts