Tijekom ovog vikenda 20-ak hrvatskih i slovenskih ronilaca, članovi ronilačkog kluba HRVI Nemo-Adriatic i pripadnici ronilačke skupine DIP civilne zaštite Republike Hrvatske (DIP Osijek) u sklopu ekološke akcije čišćenja podmorja “Eko patrola Brijuni 2023.” čistili su podmorje uvala na Velikom Brijunu.

Akcija je provedena u organizaciji Ronilačkog kluba HRVI Nemo-Adriatic, a u suradnji s JU Nacionalni park Brijuni uz podršku Plave promocije te pod pokroviteljstvom Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Unatoč lošem vremenu ronioci su i trećeg dana akcije nastavili vrijedno izvlačiti krupni otpad iz mora kako bi na taj način doprinijeli očuvanju mora, okoliša i prirode, a nesebičnu pomoć u provedbi ove akcije pružili su Honda Marine (Fred Bobek d.o.o.) koji daju veliku podršku ekološkim akcijama čišćenja podmorja.

Iz mora je izvučen krupni otpad, staklo, plastika i gume te je predan Stručnoj službi na daljnju obradu, a kontinuiranim provođenjem ekoloških akcija čišćenja podmorja na i oko otočja Brijuni te redovitim uklanjanjem otpada koji dolazi nakon velikih oluja, bura i juga vidljivo je smanjivanje otpada u moru te briga službi o čistoći podmorja unutar Nacionalnog parka Brijuni koji brinu o čistoći podmorja te redovito provode ekološke akcije čišćenja.

Ujedno, tijekom ovih dana Javna ustanova Nacionalni park Brijuni surađuje s Institutom za oceanografiju i ribarstvo u Splitu čiji znanstvenici provode istraživanje kojemu je cilj ustanoviti kako posjećenost plaža utječe na količinu i vrstu otpada koja se nađe pod morem. Uspoređuje se količina otpada u moru na nekoliko obližnjih gradskih, odnosno mjesnih plaža s plažama u zaštićenom području, u ovom slučaju Brijunima, uključujući i uvale u kojima kupanje nije dozvoljeno. S obzirom da su Brijuni jedno od rijetkih područja hrvatskog Jadrana gdje postoje uvale na kojima kupanje nije dozvoljeno, idealni su za istraživanje ovog tipa.

Osim ovog istraživanja JU NP Brijuni provodi brojna istraživanja i monitoringe u moru kao što su istraživanje riba, rakova, koralja, spužvi, morskih cvjetnica, dupina, morskih ptica i druga.

More čini oko 80% površine Nacionalnog parka Brijuni, a podmorje je osnovni razlog zbog kojeg ovo područje ima status nacionalnog parka, stoga se veliki napori ulažu u istraživanja i nastojanja očuvanja živog svijeta pod morem. 

Osim čišćenja podmorja, pripadnici ronilačke skupine Državne intervencijske postrojbe u sklopu ekološke akcije čišćenja podmorja “Eko patrola Brijuni 2023.” provodili su vježbe uigravanja timova, kružna pretraga i noćno ronjenje s ciljem edukacije i uvježbavanja pripadnika skupine.

Organizatori akcije bili su Ronilački klub HRVI Nemo-Adriatic, JU Nacionalni park Brijuni uz podršku Agencije Plava promocija, a održana je pod pokroviteljstvom Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u sklopu programa Zajedno čuvajmo okoliš.