Proteklog je vikenda “Eko patrola 2022” održana na Brijunima – velika ekološka akcija čišćenja podmorja započela je u subotu 21. svibnja čišćenjem akvatorija fažanske luke, nastavila se u nedjelju oko otočja Brijuni gdje su ronioci čistili područje uvale Mali Brijun te centralnu luku na Velikom Brijunu, a završena je s čišćenjem akvatorija oko otoka Vange i Galije.

U akciji je sudjelovalo ukupno 40 ronilaca, tridesetak pripadnika specijalističke ronilačke skupine Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite, pripadnici Počasno-zaštitne bojne, članovi HRVI Nemo-Adriatic te članovi RIS Kutina.

U ovoj ekološkoj akciji sudjelovao je i V.D. ravnatelja Nacionalnog parka, dr.sc. Marno Milotić koji je izrazio zadovoljstvo akcijom i odazivom dodajući kako JU NP Brijuni redovito čisti podmorje arhipelaga, ali da su ovakve akcije svakako dobrodošle.

Zahvaljujući četirima iznimno vrijednim stanišnim tipovima podmorje Brijuna uvršteno je u mrežu Natura 2000, najveću ekološku mrežu zaštićenih područja na svijetu.

Ujedno je istaknuo kako vrijednosti skrivene ispod morske površine čine gotovo 80 posto zaštićenog područja, a ovakvim akcijama se podiže svijest javnosti o potrebama zaštite okoliša, mora i priobalja te su kao takve iznimno važne.

Ekološkoj akciji čišćenja priključio se i ravnatelj Ravnateljstva civilne zaštite, dr.sc. Damir Trut koji je istaknuo kako je ovo jedna u nizu akcija kojima se Ravnateljstvo civilne zaštite priključilo s ciljem ukazivanja na globalni problem onečišćenja podmorja te podizanja razine svijesti o važnosti očuvanja okoliša i prirode, ali i naglasio važnost sigurnosti u ronjenju.

“Tijekom ove akcije ronioci DIP CZ-a odradili su i vježbu ‘Od mobilizacije do intervencije’ tijekom koje su uvježbavali koordiniranost djelovanja i postupanja nakon dojave o incidentu – od mobilizacije pripadnika, kompletiranja ronilačke opreme, do samog uigravanja timova za spašavanje na vodi i ronilačke skupine te organizacije ronjenja na intervenciji”, rekao je ravnatelj Trut te pohvalio angažman ronilaca volontera koji su odvojili svoje vrijeme i priključili se ovoj hvalevrijednoj akciji.

Ova aktivnost samo je još jedna potvrda i rezultat dugogodišnje suradnje s roniocima kroz razne aktivnosti, od onih edukativnog karaktera, sudjelovanja na zajedničkim vježbama, u ekološkim akcijama, ali i u stvarnim situacijama – za vrijeme velikih poplava, kod nedavnih potresa pa i prilikom pružanja pomoći raseljenim osobama iz Ukrajine.

“Bila nam je čast sudjelovati u organizaciji čišćenja podmorja i pružiti aktivni doprinos za čisto more. Ekološke akcije čišćenja potrebne su kako bi osvijestili negativan utjecaj čovjeka na podmorje, odnosno na potrebu očuvanja flore i faune našeg podmorja. Sve ono što čovjek nemarno odbaci u more na neki način mu se vrati na tanjur. Čuvajmo što je vrijedno i ako smo ovom zajedničkom akcijom barem malo podignuli svijest o očuvanju našeg mora, vrijedilo je”, istaknuo je Nikola Brščić iz Državnih nekretnina d.o.o. povodom održane akcije čišćenja podmorja na području otoka Vange i Galije.

Organizatori ove akcije bili su JU Nacionalni park Brijuni, Agencija Plava promocija i Državne nekretnine d.o.o. “Eko patrola 2022” na Brijunima održana je pod pokroviteljstvom Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost uz potporu Ravnateljstva civilne zaštite te GS OS RH i Počasno zaštitne – bojne, a potporu akciji dala je i tvrtka Honda – Marine (Fred Bobek d.o.o.).

+ posts