Međunarodna ekološka akcija u mjestu Povlja na otoku Braču okupila je ronioce iz različitih klubova diljem Hrvatske i Slovenije koji su se s velikim zadovoljstvom priključili čišćenju podmorja u cilju očuvanja ljepote i čistoće Jadranskog mora.

U sklopu Eko patrole 2021. održana je ekološka akcija čišćenja luke Povlja na otoku Braču u organizaciji agencije Promocija ronjenja i Ronilačkog kluba HRVI Nemo-Adriatic. Tijekom četiri dana trajanja akcije ronioci su izvadili 10 kubičnih metara otpada, od toga šest kubičnih metara stakla i četiri kubična metra odbačenih automobilskih guma.

Inače, ovo je bila druga ekološka akcija čišćenja podmorja i rijeka u okviru Eko patrole 2021. Cilj je podizanje razine svijesti građana o važnosti očuvanja okoliša i prirode te poticanje odgovornijeg odnosa prema prirodi, a Eko patrola 2021. nastavlja već idućeg vikenda s čišćenjem podmorja u Vodicama, saznali so od Andreje Vedrine, direktorice Agencije Promocija ronjenja.

Osim ekološkog karaktera akcija je imala i edukativan učinak pa su članovi Ronilačkog kluba HRVI Nemo-Adriatic ujedno odrađivali mapiranje i monitoring određenih lokacija zbog detektiranja otpada.

Ekološka akcija čišćenja podmorja provodila se pod pokroviteljstvom Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Republike Hrvatske te uz podršku Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a u čišćenju podmorja sudjelovao je i državni tajnik Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, gospodin Mario Šiljeg.

“Svjedoci smo koliko je svijest ljudi još uvijek nedovoljno razvijena kad je u pitanju okoliš sa svim svojim sastavnicama, a tako i morem. Raznolikost materijala i predmeta koji su ovom hvalevrijednom akcijom izvađeni iz mora govori u prilog toj činjenici. Do 90% otpada u moru dolazi s kopna i od velike je važnosti raditi na smanjenju unosa otpada u morski okoliš. Ministarstvo, slijedeći trendove EU zakonodavstva, uvodi rigorozniji pristup ovoj tematici. Tako se od 03.07. ove godine zabranjuje stavljanje na tržište jednokratnih plastičnih materijala kao što su plastični pribor za jelo, tanjuri, slamke i slično, a koji su ujedno i jedan od najvećih pritisaka na biološku raznolikost morskog okoliša. Uz te preventivne mjere svakako je važno kroz ovakve eko akcije pridonijeti razvoju svijesti o štetnosti nekontroliranog odbacivanja otpada u okoliš. Ronioci su tu jedna od vrlo važnih karika i u tom smislu vrijedan partner našeg ministarstva”, istaknuo je državni tajnik Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, gospodin Mario Šiljeg.

U ovoj Eko patroli 2021. sudjelovali su ronioci iz Ronilačkog kluba NEMO-Brač Povlja, Jamarske zveze Slovenije, Jamarske rešavalne službe, Slovenija, Zveze Tabornikov Občine Kranj, Kluba potapljačev in Jamarjev i Kluba Vodnikov rešavalnih psov Kranj.

“U Jamarskoj zvezi Slovenije jako puno radimo na čišćenju otpada u špiljama i vodama te prikupljamo podatke o onečišćenim špiljama kako bi kroz naše projekte izvadili što više otpada obzirom da otpad koji se skuplja u špiljama uvelike onečišćuje i naše vode te samim tim štetimo i sebi. Danas je manji problem s mladima koji kroz različite programe u školama uče o važnosti očuvanja prirode, nego sa starijim generacijama. Ujedno se vrlo rado uključujemo i u druge aktivnosti i programe naših kolega iz Hrvatske koji provode aktivnosti za očuvanje okoliša”, rekao je potpredsjednik Jamarske Zveze Slovenije i vođa službe za špiljsko i tehničko ronjenje te predstavnik kluba vodnikov spasilačkih pasa Kranj i predstavnik Zveze taborničkih organizacija mesne občine Kranj, gospodin Robert Anžič.

Medijski pokrovitelji ove ekološke akcije su Morski.hr, SCUBAlife, Mreža TV i Gorgonija.com.