Zagrebačka djeca prošlog su vikenda ronila i čistila podmorje u Savudriji.

U organizaciji Zagrebačkog holdinga d.o.o. (podružnica Vladimir Nazor) i ronilačkog kluba HRVI Nemo Adriatic tijekom vikenda 10. i 11. lipnja održala se druga po redu jedinstvena akcija čišćenja podmorja: dječja ronilačka eko – patrola. Posebnost ove ronilačko-edukativne akcije čišćenja podmorja je naglasak na važnosti održavanja čistoće mora i podizanje svijesti djece i mladih da se i ubuduće uključuju u zajedničke aktivnosti za dobrobit sviju.

Više od 30-ak zagrebačkih mališana po drugi puta aktivno je sudjelovalo u čišćenju podmorja i plaže na lokaciji dječjeg kampa Veli Jože u Savudriji. Djeca u dobi od sedam do 17 godina iskoristila su jedinstvenu priliku da s punom ronilačkom opremom upoznaju čari ronjenja i ljepote hrvatskog podmorja koje trebamo čuvati, a kojima Hrvatska obiluje. Za sigurnost djece, uz instruktore i voditelje ronjenja ronilačkog kluba HRVI Nemo Adriatic, pobrinuli su se i gosti ronioci iz raznih ronilačkih klubova, kako iz Hrvatske tako i iz regije. Posebno su zanimljive bile iskrene izjave djece koja su sudjelovala u akciji. Tako Katarina (sedam godina) kaže: “Jako mi se sviđa da smo čistili more, ovo mi je jedno od najljepših druženja. Ronioci su super…”, a Ivan (11 godina): “Vidjeli smo raka koji je išao po dnu, a ronioci su mi rekli kako rakova ima puno kod nas i da ih moramo čuvati. Ronjenje mi je super, a iznenadilo me da se to smeće tako baca svuda.” Oni malo stariji već su ozbiljniji: “Ponosni smo da smo izvadili jako malo smeća što dokazuje kako su djeca osviještena i ne zagađuju more. Puno velikih se treba ugledati na nas djecu. Mi čuvamo i pazimo di bacamo smeće”, izjavljuje Ivana (16 godina).

Kroz edukativni dio programa “Sigurnost na moru” koji je do sada prošlo preko 7000 djece u odmaralištima Vladimira Nazora djeca su osim načina čišćenja mora upoznata i s ronilačkom opremom, kao i opremu za sigurnu plovidbu (prsluci, kacige, zaštitna odijela). Cjelokupan program sigurnosti na moru i pod morem provodit će se i tijekom cijelog ljeta u Nazorovim odmaralištima Veli Jože – Savudrija u sklopu ljetnog Avantura kampa.

Tvrtka Nemo-Adria ustupila je ovoj akciji profesionalnu opremu, osoblje i vozila tvrtke, a medijski pokrovitelj bio je SCUBAlife magazin. Za djecu je organiziran besplatan vikend u odmaralištu s prijevozom i punim pansionima (ZGH – podružnica Vladimir Nazor).

+ posts