U Kostreni je prošle subote (05. studenog 2022.) u organizaciji škole ronjenja ScubaGene održan drugi Diversnight kao dio globalnog Diversnight eventa koji se svake godine održava prve subote u studenom.

Već 18. godina u sklopu Diversnight eventa ronioci diljem svijeta zaranjaju u isto vrijeme, a Hrvatska je s jednom prijavljenom lokacijom (onom u Kostreni) sudjelovala drugu godinu za redom.

Nakon cjelodnevne bure vrijeme je ipak bilo naklono roniocima pa je tako 18 ronilaca (što je i službeni broj poslan glavnom organizatoru u Norvešku) zaronilo uz podršku kolega s kopna, a nakon zarona druženje se nastavilo uz roštilj i neizostavnu Diversnight tortu.

Osim u Hrvatskoj, 05. studenog 2022. godine u 20 sati i 22 minute po lokalnom vremenu ronioci su zaronili na još 150 lokacija u 25 zemalja svijeta među kojima su i Australija, Južna Afrika, Grenland, Saudijska Arabija, Meksiko, Egipat, SAD, Tajland, Faroe otoci, Brunei, Kanada kao i mnoge europske zemlje.

Ronilo se u rijekama, jezerima, morima, kamenolomima, odnosno gdje god je moguće i dozvoljeno ronjenje (ovisno o zemlji i prijavljenoj lokaciji), ali i u najdubljem europskom bazenu DeepSpot u Varšavi, Poljska.

Okupljanje ronilaca pod imenom Diversnight prvi put je održano 2005. godine na nekoliko ronilačkih lokacija u Norveškoj kao ideja zbližavanja ronilaca koji nemaju buddyja ili koji žive na područjima gdje nema ronilačkih centara. Ubrzo su se ideji pridružile susjedne Danska i Švedska da bi s vremenom Diversnight prerastao u globalni event koji se ove godine održao 18. put. Sam noćni zaron uvijek počinje u vremenu koje se određuje prema broju godine (Diversnight 2022 – 20:22 po lokalnom vremenu), a nakon zarona uz roštilj i nagradnu igru servira se i Diversnight torta prema ideji začetnice Diversnighta, norvežanki Tone Svee Dahl.