Proteklog je vikenda u Kostreni održan treći Diversnight, noćni zaron kao dio internacionalnog Diversnight noćnog zarona koji se svake godine održava prve subote u studenom.

Već 19 godina u sklopu Diversnight eventa ronioci diljem svijeta kreću sa zaronom u isto vrijeme, a Hrvatska je sada sudjelovala treću godinu za redom. U Hrvatskoj je prijavljena samo jedna lokacija za Diversnight (ova u Kostreni), a organizator ovog zarona u Hrvatskoj je RŠ ScubaGene.

Iako je cijela subota izgledala kao idealna za noćni zaron, uz spuštanje mraka podiglo se i jugo pa je tako zaron zbog vremenskih uvjeta i sigurnosnih razloga pomaknut s 20:23 na 18:00 sati, no rezultati su ipak priznati pa je tako službena brojka iz Hrvatske 15.

I ove su godine uz ronioce iz raznih dijelova Hrvatske zaronili i gosti iz susjedne Slovenije, uz veliku kopnenu podršku brojnih kolega i ostalih prisutnih. Nakon zarona druženje je u dobrom raspoloženju nastavljeno uz neizostavnu Diversnight tortu koju je ove godine poklonila Općina Kostrena, a TZ Kostrena pripremila je darove kao znak pažnje za sve prisutne.

Osim u Hrvatskoj, noćni zaron kao dio internacionalnog Diversnight noćnog zarona održan je na još 145 lokacije u 24 zemlje svijeta, a ronilo se u rijekama, jezerima, morima, kamenolomima, odnosno gdje god je moguće i dozvoljeno ronjenje (ovisno o zemlji i prijavljenoj lokaciji).

Okupljanje ronilaca pod imenom Diversnight prvi puta je održano 2005. godine na nekoliko ronilačkih lokacija u Norveškoj kao ideja zbližavanja ronilaca koji nemaju “buddija” ili žive na područjima gdje nema ronilačkih centara. Ubrzo su se ideji pridružile susjedne Danska i Švedska da bi s vremenom Diversnight prerastao u globalni noćni zaron koji se ove godine održao 19. put.

Inače, sam noćni zaron uvijek započinje prema broju godine (Diversnight2023 – 20:23 po lokalnom vremenu), a nakon zarona obavezno se servira i Diversnight torta prema ideji začetnice Diversnighta, Norvežanki Tone Svee Dahl.

+ posts