Tvrtka za tehnologiju i istraživanje oceana Deep pokrenula je novi projekt dubokomorskih staništa i najavila da će osigurati mogućnost trajne ljudske prisutnosti pod morem do 2027. godine.

Projekt je u razvoju već dvije godine, a njegova baza smještena je u bivšem Britanskom nacionalnom centru za ronjenje i aktivnosti (NDAC). Radi se o potopljenom kamenolomu u Gloucesteru u Engleskoj koji je iznenada najavio zatvaranje u veljači prošle godine. Objekt je dugačak 600 metara i nalazi se na dubini od 80 metara.

Podvodni habitat bit će postavljen blizu granice Engleske i Walesa (na jugozapadu Velike Britanije), a lokacija je odabrana zbog svoje topografije, čiste vode i blizine brojnih tvrtki koje se bave pomorskim inženjeringom te imaju ronioce i hiperbarične stručnjake, a usko surađuju s tvrtkama koje se bave komercijalnim i tehničkim ronjenjem.

Središnji dio projekta Deep je Sentinel – prilagodljivi kapsularni sustav dizajniran da bude modularan, skalabilan, autonoman, oporavljiv, rekonfigurabilan i ponovno postavljen. Sentinel se može prilagoditi individualnim potrebama svojih korisnika, bilo da se radi o jednoj instalaciji ili mreži segmenata međusobno povezanih da tvore ‘dubokomorsko selo’, a iz tvrtke Deep tvrde da će biti instaliran na morskom dnu uz minimalno ometanje okolnog ekosustava.

Ovaj podvodni habitat izgrađen je inovativnom konstrukcijskom metodom, pojednostavljeno rečeno, 3D-printanjem metalom. Sentinel je stoga izuzetno otporan na tlak, a bit će izgrađen s nekoliko stupnjeva redundancije u slučaju kvara. Moduli će se moći rasporediti na dubinama do 200 metara, što će omogućiti istraživanje na većem dijelu globalnih kontinentalnih “polica”, pri čemu će njegovi stanovnici imati nesmetan pristup epipelagičnoj zoni za koju se smatra da sadrži 90 posto cjelokupnog života u oceanima.

Budući da život na postaji zapravo uključuje saturacijsko ronjenje, članovi posade izmjenjivat će se u ciklusu od 28 dana (s oko 20 dana na brodu, ovisno o dubini i dekompresijskom profilu). Podvodna staništa opsluživat će nova generacija podmornica standardizirane konstrukcije za potrebe znanstvenika, istraživača i turista kojima tvrtka namjerava ponuditi svoje usluge, a nazvat će ih ‘Aquans’. Za rad u podvodnom staništu Sentinel i novim podmornicama Institut Deep posebno će obučiti ronioce koje će prije misije i testirati.

Iako trenutačno nema dostupnih informacija o izvorima financiranja, tvrtka Deep cilja na ‘oceansko/plavo gospodarstvo u nastajanju’ i nova rješenja u farmaceutskim istraživanjima.

‘Moramo očuvati oceane. Da bismo to učinili, moramo ih razumjeti,’ rekao je Steve Etherton, predsjednik Deep-a. ‘Oceani su u središtu mnogih izazova s kojima se svijet suočava, a nude mogućnosti koje nismo ni počeli shvaćati. Oni su izvor barem svakog drugog udaha koji udahnemo, utječu na klimu, utječu na nas, a mi još ne poznajemo ekosustav koji nas održava na životu. Deep će omogućiti znanstvenicima da dulje vrijeme rade na dubini i nadamo se da će doprinijeti našem razumijevanju ovog okruženja koje daje život.’, dodao je predsjednik Deep-a.

+ posts