Dubai je poznato turističko i poslovno središte izgrađeno u pustinji, a poznato je postalo upravo po ekstravagantnim atrakcijama poput najviše zgrade na svijetu, najvećeg luksuznog šoping centra na svijetu, zatvorene skijaške staze u pustinjskom gradu s ekstremno visokim temperaturama zraka…

Ne čudi stoga da je u Dubaiju upravo otvoren i najdublji bazen za ronioce na svijetu. Bazen veličine šest olimpijskih bazena dubok je 60 metara i time je srušio rekord koji je do sada držao poljski Deepspot sa svojih 45 metara dubine.

Deep Dive Dubai napunjen je s 14 milijuna litara slatke vode i najmanje je četiri puta veći od bilo kojeg drugog ronilačkog bazena na svijetu. Guinness mu je dodijelio naslov “Najdublji bazen za ronjenje”.

Inače, prijestolonasljednik Dubaija, Šeik Hamdan bin Mohammed bin Rashid Al Maktoum, zagriženi je ronilac koji je bio jedan od prvih posjetitelja ovog bazena i svoje je iskustvo podijelio je na društvenim mrežama.

Temperatura vode u bazenu konstantno je 30 Celzijevih stupnjeva pa se roni u kratkim odijelima debljine dva ili tri milimetra, ili jednostavno u kupaćem kostimu. U bazenu ima mnogo zanimljivosti, a zgodno je spomenuti i da je smješten u zgradi koja ima oblik kamenice površine 1.500 četvornih metara, a upravo je kamenica povijesni znak ronilaca na bisere u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

No, najveća zvijezda Deep Dive Dubai-a nedvojbeno je podvodni grad u bazenu. Tako ronioci mogu istraživati “napuštene” potopljene zgrade, stanove…, ali i igrati neke arkadne igrice pod vodom. Unutar bazena ugrađeni su vrhunski rasvjetni i zvučni sustavi za stvaranje različitih atmosfera, a tu je i 56 kamera koje su zadužene za sigurnost ronilaca u bazenu. Naravno, u kompleksu je i moderna hiperbarična komora.

Ronilački kompleks također ima restoran opremljen velikim prozorima i TV ekranima pa oni koji ne rone mogu gledati ronioce u bazenu, a Deep Dive Dubai nudi i ronilačke tečajeve. Još jedna zanimljivost vezana uz ovaj bazen je i upozorenje koje je objavljeno i na web stranicama Deep Dive Dubai-a, a radi se o upozorenju roniocima da nakon ronjenja ne posjećuju vrh čuvenog nebodera Burj Khalifa u Dubaiju jer, svi dobro znamo, 18 do 24 sata nakon ronjenja ne bismo se smjeli ići više od 300 metara u visinu!

+ posts