Čudovišta iz dubina

80

Vjerojatno ne postoji pomorac ili ronilac koji nije čuo priče o mitskim, golemim morskim zmijama.

Naravno da njihovo postojanje nikada nije dokazano, ali u stvarnosti postoje životinje koje svakako izazivaju asocijaciju na takve zmije svojom veličinom i pojavom.
Zmije koje možete vidjeti u videu zapravo su ribe, a snimili su ih stručnjaci čikaškog Shedd Aquariuma u plićacima Donje Kalifornije.
“To je jedna od najljepših riba koje sam vidio u životu. Plivale su vijugavo, vrlo graciozno. Uporno su se pokušavale uspeti na obalu. Konačno su uspjele, a nakon toga su ubrzo uginule”, rekao je Tim Binder, potpredsjednik Shedd Aquariuma. 

Radi se inače o ribi Regalecus glesne, koja se kod nas zove i riba pojas, a koja prema nekim navodima može narasti i do 18 metara. Smatra se najdužom koštunjavom ribom na svijetu. Najčešće živi u tropskim morima na velikim dubinama od 300 do 1000 metara pa su susreti s njom vrlo rijetki, a njezine osobine i ponašanje slabo su istraženi. Može dostići težinu od oko 300 kilograma. Uglavnom se hrani račićima. Zna se pojaviti i u Jadranu, međutim, vrlo rijetko.

Ova rijetko viđena stvorenja znala su se i ranije nasukavati, no znanstvenici do danas nisu uspjeli objasniti uzroke takvog neobičnog ponašanja. Jedino što se zna jest činjenica da su nasukavanja najčešća u dijelovima mora u kojima postoje uzlazne struje iz dubina prema površini.

+ posts