U plavetnilu bazena u Vodenom parku Aquae Vivae u Krapinskim Toplicama od 21.12.2021. svi posjetitelji s kupljenom ulaznicom moći će zaroniti i razgledati podvodne fotografije iz projekta “CROATIA 50/50” autora Marjana Radovića.

Fotografije su instalirane u ronilačkom bazenu pa će svi posjetitelji izložbe morati zaroniti kako bi ih razgledali. Za razgledavanje izložbe bit će potrebna maska za ronjenje ili profesionalna ronilačka oprema i instruktori za koju se pobrinuo klub podvodnih aktivnosti Zaron u Vodenom parku Aquae Vivae u Krapinskim Toplicama.

Dio fotografija se može razgledati na ulazu u bazen, ali glavni dio ovog postava nalazi se u ronilačkom bazenu i može se razgledati samo roneći.

Autor projekta i fotografija je Marjan Radović koji već 15 godina podvodnom kamerom bilježi ljepote Hrvatske iz perspektive nedostupne većini ljudi. Marjan fotografira podvodne prizore kroz sva godišnja doba zabilježivši tako fenomenalne kadrove kojih često nismo niti svjesni. Rezultat ovog zahtjevnog projekta je CROATIA 50/50 koji kroz jednu fotografiju prikazuje dva svijeta. Onaj ispod i iznad mora.

Fotografirati Hrvatsku iz posve druge perspektive, dokumentirati je drugačije i sa stilom, usmjeriti pažnju na vrijednosti i ljepote koje pruža Hrvatska, ali i široj javnosti skrenuti pozornost na ljepote podmorja i Jadrana te pozvati sve na društvenu odgovornost i stalnu vrijednost promicanja ekologije te očuvanje mora cilj je novog Radovićevog projekta – promocija ronjenja, rekreacije i zdravog načina života konceptom podvodne izložbe.

CROATIA 50/50; foto by Marjan Radović

Marjan Radović, mag. eng. geod. geoinfo, sportski i podvodni fotograf, instruktor ronjenja i podvodne fotografije po više svjetskih asocijacija član je ronilačkog kluba HRVI Nemo Adriatic. 2000. godine se počinje baviti podvodnom fotografijom kako bi ostalima prikazao ljepote podmorja.

I dok je većina podvodnih fotografa specijalizirana u fotografiranju životinjskog svijeta te podvodnih pejzaža, Radović se trudi na nestandardan, drugačiji način prikazati ambijent mora i bazena, modele i ronioce, koralje i ribe, spilje i potopljene brodove. Očaran ljepotama podmorja nije se ograničio samo na Jadran, već je nekoliko puta zaronio i zabilježio ljepote dubina Atlantskog oceana te Karipskog i Crvenog mora. Njegovo fotografiranje ne služi samo za prikazivanje ljepota podmorja i jezera, nego i za skretanje pozornosti domaće i svjetske javnosti na društvenu odgovornost i važnost očuvanja podmorja, kao i promicanje ekologije.

Kao što je i sam njegov pristup fotografiji ekstravagantan i drugačiji, tako i njegove izložbe odstupaju od stereotipa pa uz klasične galerijske prostore obožava pripremati izložbe na potopljenim brodovima poput one na potopljenom brodu Peltastis, Baron Gautsch, bazenima, podvodnim arheološkim parkovima… Iza sebe ima više od 150 samostalnih izložbi.

Radovićeve fotografije nagrađivane su i objavljivane u cijelom svijetu. Finalist je brojnih svjetskih prvenstava u action i podvodnoj fotografiji, a službeni je fotograf Red Bull-a te ambasador proizvođača ronilačke opreme Mares i Nikon ambasador.

+ posts