Multimedijalna manifestacija “Podvodni kulturni predjeli Crne Gore” dio je multidisciplinarnog i multidimenzionalnog projekta Laboratorija za arheologiju pomorstva, Pomorskog fakulteta Kotor i Univerziteta Crne Gore i održavat će se od 21. 04. do 03. 05. 2023. na Trgu Bokeljske mornarice u Kotoru, u Pomorskom muzeju Crne Gore i Pomorskom fakultetu u Kotoru.

Manifestacija se organizira u partnerstvu s Pomorskim muzejem Crne Gore u Kotoru u kojem se održava najveći dio programa, a podržana je od strane Općine Kotor i Turističke organizacije Kotor.

Cilj ove manifestacije je povećati vidljivost atraktivne podvodne kulturne baštine Crne Gore i prenositi kulturno povijesne poruke korištenjem inovativne tehnologije. Program se sastoji od izložbe fotografija podvodne kulturne baštine na trgu ispred Pomorskog muzeja Crne Gore. Posjetitelji će moći zarone na povijesnim olupinama Crne Gore pomoću imerzivne tehnologije u virtualnoj relanosti. Promovirat će se aplikacije za mobilne uređaje koje realistično vizualizuju olupine brodova u 3D i obogaćenoj realnosti. Omogućeno je druženje s istraživačima potonulih brodova, premijera filmova i izložba maketa. Organizirana su predavanja o biologiji olupina, podmorničarstvu, panel diskusije, radionice za djecu i tečaj podvodne arheologije i arheologije pomorstva u okviru kampanje “Nauka za građane”.

Podmorje Crne Gore skriva interesantne povijesne priče koje govore o pomorskim kontaktima od helenističkog i rimskog perioda, sve do ratova u prvoj polovini 20. vijeka. Misija projekta “Podvodni kulturni predjeli Crne Gore” je da multidisciplinarnim pristupom pomoću inovativnih tehnologija potpuno osvijetli i učini dostupnim raznovrsne kulturno-povijesne aspekte podvodne kulturne baštine Crne Gore. Projekt “Podvodni predjeli Crne Gore” dio je kandidature Budva Boka 2028 Europska prestonica kulture.