Čolak pobjedio u Dubaiju, dolazi kući Range Roverom

110
foto: Loriana Marović

Aktualni svjetski i europski prvak u ronjenju na dah, Goran Čolak (RK Geronimo), pobijedio je na velikom međunarodnom natjecanju u Dubaiju i s vremenom 7:01 minutu zabilježio i 31. uzastopnu pobjedu.

Iako je Čolak aktualni svjetski i europski prvak u dinamici s perajama, svoje majstorstvo pokazao je i u statici. Naime, statika inače označava držanje daha na mjestu, prilikom koje ronilac pluta na površini vode prednjim dijelom tijela uronjenim u vodu. Na ovom natjecanju statika se radila pod vodom na način da se ronilac rukama drži za konop, a korištenje maske, odijela ili kvačice za nos nije dopušteno. Takve okolnosti za držanje daha izuzetno su teške, jer se ronilac, za razliku od normale statike, ne može u potpunosti opustiti budući da dobar dio energije troši na samo držanje za konop da ne bi isplivao na površinu. Također kontrakcije, tj. stezanja dijafragme, koje proizlaze kao porivi za disanjem, znatno ranije nastupaju nego inače, a isto tako ronilac ni u jednom trenutku ne može znati koliko je vremena prošlo od njegovog starta, niti može čuti signale koji mu u uobičajenim uvjetima daje safety ronilac.

Još je jedna zanimljivost ovog natjecanja bio nagradni fond, koji je doista spektakularan! Prva nagrada, koju kući odnosi Goran Čolak je automobil Range Rover, dok su druga i treća novčane nagrade u iznosima od 50 i 25 tisuća kuna! Natjecanje je održano u Dubai Sport Complexu u bazenu dubine pet metara pod patronatom šeika Hamdana bin Mohammed Al Maktouma. U sklopu bazenskog kompleksa i natjecanja postavljena je i izložba povijesti ronjenja na dah arapskih zemalja, koje je u to vrijeme bilo fokusirano isključivo na vađenje morskih bisera, tako da su svi natjecatelji i posjetitelji mogli saznati o drevnim vještinama ronjenja na dah. Zanimljivo je da na ovom natjecanju nema razlike između muškaraca i žena, odnosno nema posebnog ranga za žene – svi su u istom košu.

Ovom pobjedom Goran Čolak je dokazao da je sam vrh svjetskog ronjenja na dah u Hrvatskoj!

Portret Gorana Čolaka, interview s njim te kako je postao “dupin s gradskog asfalta” pročitajte u trećem broju tiskanog izdanja SCUBAlife magazina!

 

 

+ posts