Čolak dominirao na AIDA Svjetskom dubinskom prvenstvu

127

Ukupni pobjednik natjecanja po zbroju bodova u sve tri discipline na AIDA Svjetskom dubinskom prvenstvu je “čudesni Hrvat” Goran Čolak.

Nakon što je tri puta zaredom bio neslužbeni ukupni pobjednik tri bazenska svjetska prvenstva, Goran će sada, na svom prvom dubinskom svjetskom prvenstvu, službeno primiti priznanje za sve dosadašnje iznimne sportske rezultate. Tako je on prvi čovjek koji će primiti nagradu u znak sjećanja na Nataliju Molchanovu, slavnu sportašicu koja je nedavno nestala u jednom dubinskom zaronu. Ova prestižna nagrada ubuduće će se dodjeljivati za najveće sportske rezultate u ronjenju na dah.

Čolak je na ovom svjetskom natjecanju osvojio srebrnu medalja u disciplini CWT (ronjenju u dubinu s perajama) i postavio novi nacionalni rekord zaronom na 108 metara. Tim rezultatom Goran je za jedan metar povećao hrvatski nacionalni rekord kojega je do sada držao Veljano Zanki.Prvo mjesto u CWT-u osvojio je Rus Alexey Molchanov, a Čolak dijeli drugo mjesto sa Samom Jerankom iz Slovenije.

Zaronom na 71 metara u disciplini CNF (ronjenje u dubinu bez peraja) Čolak je srušio nacionalni rekord i u ovoj disciplini. Nakon brojnih protesta i odluka komisije, ranije diskvalificiranom Stigu Prydsu iz Danske, dopušten je ponovljeni zaron nakon kojega mu je dodijeljeno treće mjesto u toj disciplini. Na taj način Goran Čolak zauzeo je četvrto mjesto u CNF-u. Prvo mjesto osvojio je Rus Alexey Molchanov s 85 metara, a slijede ga Lozano iz Španjolske (sa španjolskim nacionalnim rekordom) i Malina iz Poljske s po 76 metara.

Zaronom na 98 metara i osvojenim četvrtim mjestom u disciplini FIM (ronjenje u dubinu bez peraja uz povlačenje po konopu) naš “čudesni Hrvat” postao je nositelj svih nacionalnih rekorda u svim disciplinama ronjenja na dah – i u bazenu i u dubinu! U ovoj disciplini William Trubridge osvojio je zlato, Miguel Lozano srebrno, a Mateusz Malina broncu.

Nakon AIDA Svjetskog prvenstva na Cipru Goran putuje na prvo Svjetsko dubinsko prvenstvo u organizaciji CMAS-a, druge najveće organizacije za ronjenje na dah na svijetu. Natjecanje se održava početkom listopada na otoku Ischia u Italiji.