CMAS Svjetsko prvenstvo u bazenskom ronjenju na dah

145

Svake druge godine CMAS održava svjetsko prvenstvo u ronjenju na dah u bazenskoj disciplini dinamika s monoperajom te jump blue disciplini, koja se održava u moru na 10 metara dubine.

Lani je održano europsko prvenstvo na Tenerifima, a ove godine došlo je na red svjetsko prvenstvo koje će se također održati na Tenerifima. Kada spominjemo disciplinu jump blue, zapravo mislimo na kvadrat stranica duljine 15 metara postavljen na dubinu od 10 metara, gdje natjecatelji rade dinamiku s monoperajom prateći stranice kvadrata s ciljem preranjanja što veće udaljenosti. Preronjene stranice kvadrata se zbrajaju s dubinom od 10 metara (uron + izron = 20 metara) te se na temelju toga odlučuje tko je bolji. Posljednje tri godine natjecanje u jump blue disciplini ili nije bilo održano zbog kompliciranosti izvedbe samog „terena natjecanja“ ili je zbog istih problema otkazano usred natjecanja. Kobni faktori za validno održavanje natjecanja u ovoj disciplini su vidljivost, pijesak i mulj, koji sigurnosni scuba ronioci te suci podignu s dna mašući perajama, a ukoliko sama vidljivost lokacije natjecanja u startu nije besprijekorna natjecanje se najčešće odgađa ili se u boljim slučajevima kvadrat podigne na dubinu od 5 metara. Sve je to dakako zbog sigurnosnih razloga. Zbog toga su rijetki klubovi koji se posljednjih godina odlučuju na organizaciju jump blue natjecanja. To se pokazalo i ove godine u Zadru, kada je kvadrat zbog loše vidljivosti dignut s 10 metara dubine na pet metara. U takvim se slučajevima eventualni svjetski ili nacionalni rekordi ne priznaju.

Posljednje svjetsko prvenstvo održano je u Danskoj u Aarhusu u disciplini dinamika s monoperajom, dakle jump blue nije održan zbog nemogućnosti organiziranja uvjeta za natjecanje. Na tom prvenstvu naša rekorderka Lidija Lijić osvojila je zlatnu medalju, Goran Čolak postavio je novi svjetski rekord te također osvojio zlato dok je Davor Franičević osvojio srebro. Takav uspjeh hrvatskih apneaša na svjetskom prvenstvu ne pamti se! Iduće godine održano je europsko prvenstvo gdje je naša Lidija ponovno osvojila medalju, ovaj puta srebrnu, a Goran zlatnu.

Našu reprezentaciju ove godine čine naravno naši najbolji ronioci na dah Lidija i Goran, a pojačanje su nove snage: Božidar Petani, Bruno Šegvić te Dajana Zoretić.

Natjecanje će se održati pred kraj kolovoza na Tenerifima, a ekipu će pratiti budno oko trenera reprezentacije Ivana Drviša, kolumnista i autora brojnih članaka o procesu pripreme vrhunskih ronilaca na dah objavljivanih u SCUBAlife magazinu.

Redakcija SCUBAlifea drži vam fige!