Četiri sjajne aplikacije za ronioce

136

Kao što vam je dobro znano, ronjenje je sjajan sport koji prije dobivanja certifikata uključuje puno obuke.

Odnosno, tako bi barem trebalo biti budući da kao ronilac, boraveći u dubinama mora, možete ozlijediti sebe ili druge ronioce ukoliko niste ispravno utrenirani. Odnedavno, tzv. pametni telefoni i tableti od pomoći su i roniocima u tom pogledu, a SCUBAlife vam predstavlja četiri aplikacije koje mogu biti koristan alat za sve ronioce, bez obzira na njihov stupanj obuke.

1. Dive Time

Želite li pronaći najbliže mjesto za dobar uron koristite aplikaciju DiveTime. Ova aplikacija koristi GPS sustav vašeg telefona da odredi gdje se nalazite te vam ponudi ronilačke lokacije na obližnjem području. Također, pokazat će vam i dućane s ronilačkom opremom trebate li koji komad opreme. Mapa pokazuje put kojim trebate ići želite li doći do lokacije, a pokazuje i detalje urona poput posebnosti mjesta, vrste urona, potrebnog certifikata za tu vrstu urona, struje, morski život i još podosta toga. Isto tako, možete spremiti određenu lokaciju u arhivu poželite li se i kasnije vratiti.

2. Scuba Exam

ScubaExam možete koristiti za učenje za vaše nadolazeće ispite certificiranja. Ako pak imate certifikate koje želite, ali niste ronili već neko vrijeme ova aplikacija dobro će vam doći da se podsjetite znate li sve što biste trebali. Sadrži 250 pitanja koje vam pomažu u učenju, a ima i detaljne informacije koje će vam se prikazati date li eventualno krivi odgovor. Moguće je i pratiti brzinu kojom rješavate ispite, a poželite li možete svoja znanja usporediti i s drugima na mreži.

3. World Tides

Ovu aplikaciju koristite želite li znati s kakvom vrstom vode, odnosno situacijom u njoj ćete se “suočiti” prilikom sljedećeg urona. World Tides koristi inovativnu tehnologiju da vam da prikaz plime za idućih sedam dana, a može se koristiti čak i ako nemate internetsku vezu u određenom trenutku, što je dobro za one koji se u zadnji čas odluče za uron. Aplikacija inače koristi informacije iz 3500 luka diljem svijeta.

4. iScuba

Plan za vaš uron slobodno možete napraviti koristeći informacije s aplikacije iScuba. Ona sadrži sve moguće podatke za urone, a radi i s nitrox mješavinom kako bi podatke mogli pohraniti i za kasniju upotrebu (više o mješavina koje se koriste za ronjenje možete pročitati u osmom tiskanom izdanju SCUBAlife magazina). Daje sve moguće podatke o tlaku, vremenu, plinu, uronu i svemu ostalom što vam treba za jedan uron, a koristi i određene boje za obavijesti. Tako će vam se, mijenjate li parametre urona, žuta boja pokazati kao upozorenje, a crvena će vam ukazati da ste zašli u opasnu zonu. Ovu izuzetno korisnu aplikaciju za ronioce skinite prije puta kako biste imali sve informacije na dohvat ruke, umjesto da se bakćete s drugim izvorima informiranja. Dodatni plus je što se vama važni podatci mogu pohraniti na jednom mjestu tako da su vam dostupni odsvakuda.