Četiri misteriozne olupine pronađene u australskim vodama

105
foto:Julia Sumerling / Silentworld foundation

Istraživači Nacionalnog pomorskog muzeja iz Australije (ANNM) i fondacije Silentworld otkrili su u Koraljnom moru ostatke četiriju olupina iz devetnaestoga stoljeća.

Inače, Koraljno more je rubno more uz sjeveroistočnu obalu Australije i dio je Tihog oceana. Ronioci koji su otkrili ove olupine u ekspediciju su krenuli s uvjerenjem da će pronaći nešto zanimljivo jer je to područje poznato kao dio Koraljnog mora u kojem su na grebenima ostali mnogi brodovi u devetnaestom stoljeću. Naime, u to vrijeme bila je izraženo naseljavanje Australije, ali se mnogi doseljenici nisu uspjeli dokopati tog kontinenta, već su svoje nade ostavili na dnu ovog dijela Tihog oceana.
Dr. James Hunter, kustos ANNM-a, sudjelovao je u ekspediciji i zaključio da su ostaci ovih olupina duboko srasli s koraljima i ne smiju se dirati jer bi se tako narušio greben, a i dijelovi olupina. Pretpostavlja se da je barem jedna od ovih olupina ostatak broda koji je prevozio osuđenike koji su trebali biti iskrcani u Australiji, a upravo ovi ostaci poslužit će za bolje razumijevanje povijesti naseljavanja ovog kontinenta, ali i upoznavanje s tehnikama gradnje i upravljanja brodovima u devetnaestom stoljeću. Povijesni zapisi koji se danas mogu pronaći bilježe mnoge brodove koji su krenuli, a nikada nisu došli u Australiju pa se vjeruje da su skončali upravo na grebenima Koraljnog mora. Tako će vjerojatno biti moguće utvrditi o kakvim se misterioznim olupinama ovdje radi te što su prevozili ti brodovi.

+ posts