Budimir Šobat Buda prošle je subote oborio Guinnessov rekord u ronjenju na dah uz prethodno udisanje medicinskog kisika.

Buda je ovaj rekord oborio u bazenu u Sisku, a pod vodom je bio nevjerojatne 24 minute i 33 sekunde. Poznato je da se kod ovako ekstremnih zarona u tijelu remeti odnos kisika i CO2 pa svaki takav uron znači izvrgavanje mozga ozbiljnim opasnostima, Buda je i ovaj put uspio i još jednom oborio Guinnessov rekord. Naime, prije tri godine oborio je ovaj Guinnessov rekord držeći dah dulje od 24 minute. Buda ovim novim obaranjem svjetskog rekorda zapravo promovira ronilačke i bazenske sportove, ali i grad Sisak koji je stradao u potresu.

FOTO: Ivana Nobilo

Ovaj događaj imao je i humanitarnu svrhu jer su se prikupljala se sredstva za obnovu Sobe čuda Udruge osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije čiji su prostori uništeni u potresu. Inače, jedan od glavnih motiva za pomicanje vlastitih granica izdržljivosti Budi je njegova kći Saša (20) koja se od djetinjstva bori s cerebralnom paralizom, autizmom i epilepsijom. Šobat kaže kako ga je fanatičnoj posvećenosti cilju naučila upravo ona.

+ posts