Blue Hole skriva tajnu nestanka Maja

24

Pitanje nestanka drevnog naroda Maja zasigurno je jedna od najvećih misterija današnje arheologije.

Ako je za vjerovati znanstvenicima teksaškog sveučilišta Rice, rješenje tajne nalazi se pod vodom. Točnije, u čuvenoj podvodnoj špilji u Belizeu poznatoj kao Blue Hole, inače vrlo popularnoj ronilačkoj destinaciji.
Naime, ekipa znanstvenika na čelu s Andréom Droxlerom analizirala je sedimente i minerale u podvodnoj špilji u Belizeu. Rezultati analize potvrdili su da je u razdoblju za koje se smatra da je bilo početak kraja opstanka majanske civilizacije, odnosno između 800. i 900. godine, vladala velika suša. Ekstremna se suša, kako pokazuje analiza, nastavila i kasnije, oko 1000. i 1100. godine, što se poklapa s razdobljem kada su Maje napustile grad Chichén Itzu. Sedimenti i minerali skupljali su se u špilji i okolnoj laguni tijekom više tisuća godina, stoga se danas na temelju tih ostataka kronološki mogu proučavati klimatske promjene koje su se dogodile u prošlosti.

“Blue Hole je poput velike kante, to je svojevrsna zamka za sedimentne ostatke”, objašnjava Droxler. I ranije teorije oko nestanka Maja spominjale su veliku sušu, no, ovo su prvi dokazi koji potvrđuju da se velika suša zaista dogodila i da je bila dovoljno velikih razmjera da ugrozi egzistenciju tadašnjih stanovnika.

+ posts