Beskonačna vidljivost između kontinenata

112
foto: Mathieu Foulquie

Ove impresivne fotografije koje vidite u našoj galeriji napravio je francuski pomorski biolog Mathieu Foulquie tijekom ronjenja u nevjerojatnom kanjonu Silfra na južnome Islandu.

Tom prilikom ronioci su istraživali pukotinu između kontinentalnih ploča koje odvajaju Sjevernu Ameriku i Europu. U tom kanjonu niske temperature i filtracija lave omogućuju izuzetnu vidljivost u vodi.

Inače, svake godine sjevernoamerički i euroazijski kontinent razmiče se jedan od drugoga za otprilike dva centimetra. Ove fotografije snimljene su na nekih 15-ak metara dubine tijekom ekspedicije u jezeru Thingvellir.
Foulquie, 40-godišnjak iz francuskog Montpelliera, kazao je kako se radi bez sumnje o prvoklasnoj ronilačkoj lokaciji. “Bio sam hipnotiziran prozirnošću vode, gotovo da mi se zavrtjelo u glavi”, kazao je.
Osim niske temperature razlog takve vidljivosti je i filtracija vode kroz poroznu podvodnu lavu prije nego što dospije do toga jezera. Vidljivost iznosi čak 100 metara, a temperature vode kreće se između dva i četiri stupnja Celzija tijekom cijele godine.