Uspjesi i inovacije Laboratorije za arheologiju pomorstva Univerziteta Crne Gore privukli su kamere svjetski poznatog BBC World Travel Show serijala.

Izvanredna multidisciplinarna istraživanja i inovativne prezentacije prošlosti koje provodi tim Laboratorije za arheologiju pomorstva bit će predstavljene gledateljima širom svijeta kroz fascinantne 3D modele, WRECKS4ALL virtualnu realnost i ronjenja na potonulim brodovima u Boki Kotorskoj.

Tim Laboratorije za arheologiju pomorstva i voditeljica Carmen Roberts, uz podršku Adriatic Blue ronilačkog centra iz Herceg Novog, u emisiji posvećenoj Crnoj Gori predstavit će atraktivne turističke potencijale i povijesne priče crnogorskog podmorja.

Tema kojom će se tim Laboratorije predstaviti je digitalizacija podvodne kulturne baštine i proizvodnja medija koji prenose ne samo povijesne poruke, već i doživljaj posjeta ovim lokalitetima skrivenim ispod površine mora. Emisija će otkriti istraživačke potencijale Laboratorije i Univerziteta Crne Gore, a potom i bogatstvo podvodne kulturne baštine roneći i snimajući na olupinama u Boki Kotorskoj u akvatoriju Herceg Novog.

Sudjelovanje u BBC World Travel Show serijalu nije samo prilika za prezentaciju jedinstvenog podvodnog naslijeđa Crne Gore, već i prilika da se istakne važnost očuvanja i istraživanja ovih dragocjenih lokaliteta.Tim Laboratorije zahvalio je na podršci koju je dobio od Nacionalne turističke organizacije Crne Gore, Uprave za pomorsku sigurnost, kao i partnera iz Boke Kotorske koji prepoznaju doprinos i važnost razvoja podvodne arheologije i odgovornog podvodnog turizma u Crnoj Gori.

Laboratorija za arheologiju pomorstva i Univerzitet Crne Gore nastavljaju svoju misiju otkrivanja priča iz prošlosti kroz najnovije tehnološke inovacije inspirirajući tako publiku širom svijeta da cijeni i poštuje naslijeđe koje krije Jadransko more.