Bahami zabranili izlov morskih pasa

152

Morski psi u vodama Bahamskog otočja mogu lakše disati nakon što je vlada te države objavila kako zabranjuje lov na tu vrstu životinja na čitavom području mora koje spada u njenu jurisdikciju, odnosno na oko 630.000 četvornih kilometara.

Time su se Bahami pridružili nekolicini zemalja koje su sličan potez ranije napravile. “2011. brzo postaje godina morskoga psa. Ova najnovija odluka trajno će zaštiti oko 40 vrsta morskih pasa u vodama Bahama. Pozdravljamo ljude i vladu Bahama jer su među liderima zaštite mora”, kazala je Jill Hepp, direktorica programa Global Shark Conservation koji djeluje u sklopu neprofitne organizacije Pew Environmet Group. Bahami su sad u društvu Palaua, Maldiva i Hondurasa, a ukupna površina mora tih država na kojima morski psi mogu slobodno plivati iznosi gotovo 2,4 milijuna kvadratnih kilometara. Posljednja zemlja koja je to napravila prije Bahama bio je Honduras prije neka dva tjedna. Tada je predsjednik te države Porfiri Lobo Sosa more te države proglasio za sigurno utočište morskim psima, na ukupno 240.000 kvadratnih kilometara Pacifika i Kariba.

“Svjetske vođe sve više uviđaju da je bolje da su morski psi, pored njihovog doprinosa ekosistemu, vrjedniji živi nego mrtvi i iz drugih razloga”, kazala je Jill Hepp tom prilikom. “Uvidjeli smo da zaštita morskih pasa pomaže našem okolišu i našim stanovnicima. Kada turisti dođu na Roatan i naše ostale popularne destinacije žele potrošiti novce da bi vidjeli te životinje. No, morski psi nisu od koristi samo za naše gospodarstvo već i naši koraljni grebeni i ostali okoliš napreduje zbog toga što su ovi predatori, koji su na vrhu hranidbenog lanca, sigurni u našim vodama” istaknula je dopredsjednica Hondurasa María Antonieta Guillén de Bogran.