Atomic Aquatics poznat je kao proizvođač vrhunske ronilačke opreme koji ne pristaje na kompromise. 

Svoj prvi kompenzator plovnosti nazvan BC1 predstavili su tek 2017. godine i on je odmah polučio uspjeh. Predstavljanjem svog drugog kompenzatora plovnosti Atomic Aquatics pokazao je da ide i dalje. Model BC2 ima mjehur sa zrakom potpuno na leđima, a materijali i sustavi za utege slični su kao kod modela BC1.

Pogledamo li dizajn, čini se pomalo radikalan zbog suženog gornjeg dijela, ali korištenje ovakvog oblika donosi hidrodinamičke prednosti, manji otpor kretanju kroz vodu i vrhunski balans bez obzira na položaj u vodi. Ovaj radikalni dizajnerski odmak od konvencionalnih kompenzatora sa stražnjim napuhavanjem donio je mnoge prednosti pa je Atomic Aquatics BC2 proglašen najboljim kompenzatorom plovnosti sa stražnjim napuhavanjem na svijetu.

Materijale koje koristi Atomic Aquatics za svoje kompenzatore plovnosti nećete susresti ni na jednom drugom kompenzatoru. Tehnološki napredni materijali jamče nevjerojatnu otpornost na habanje i dugovječnost, a završna obrada je vrhunska i može se usporediti sa završnom obradom u luksuznim automobilima. Čvrsti, dvostruko laminirani poliuretanski tekstilni materijal dizajniran je da izdrži veći pritisak, a voda ne prodire u tkaninu s poliuretanskim premazom. Vanjski premaz je deblji kako bi se spriječilo kidanje, rezanje ili curenje, a velika prednost je što je kompenzator gotovo suh odmah nakon ronjenja.

Još jedna ekskluziva Atomic dizajna je novi materijal izmjenjivog unutarnjeg mjehura visoke čvrstoće – ovaj mjehur je dvostruko čvršći od bilo kojeg drugog mjehura u kompenzatoru plovnosti. Inovativni mjehur održava kompenzator hidrodinamičnim i kada je ispuhan, a jamči maksimalnu plovnost kada je napuhan.

Ratchet Cam-Lok sustav za pričvršćivanje spremnika zraka nevjerojatno je osvježenje i također jedinstvena karakteristika Atomicovih kompenzatora. Radi se o konceptu nalik skijaškim vezovima koji je jednostavan za korištenje, ali puno pouzdaniji, čvršći i trajniji od klasičnih sustava za pričvršćivanje ronilačke boce. Samo gurnete oblikovane zube remena pored zapornice i zaključate ga uz minimalan napor!

Sustav za utege jednostavan je i projektiran za korištenje jednom rukom, a potpuno je siguran i onemogućeno je nehotično izbacivanje utega. Radi se o džepovima s patentnim zatvaračima koji se zaključavaju umirujućim škljocajem, a dodani su i stražnji fiksni džepovi za fino balansiranje utezima.

Posebna priča je već poznati inflator koji se može koristiti i kao dodatni rezervni drugi stupanj regulatora. Karakteristike inflatora daleko premašuju sve ostale na tržištu i dovoljno je reći da se prodaje zasebno. Naime, vrhunski ronilački sustavi za isporuku zraka visokih performansi kamen su temeljac Atomic Aquaticsa! Inflator od nehrđajućeg čelika ima servisni interval od 2 godine/300 ronjenja (kao i regulator ST1), a dizajnirana je s velikim, ergonomski oblikovanim gumbima za praktično i glatko napuhavanje.

Ostale značajke ovog kompenzatora su prilagođeni D-prstenovi od nehrđajućeg čelika s titan PVD premazom, prošiveni stražnji jastučić s dijamantnim uzorkom i podesivi lumbalni jastučić. Tu je i protuklizna podloga za spremnik s držačem od nehrđajućeg čelika. Patentni zatvarači na džepovima otporni su na pijesak, a remeni su podesivi i jednostavno se prilagode svakom obliku torza.

Zapravo, čim ugledate ovaj kompenzator plovnosti jasno vam je da se radi o posebnom komadu ronilačke opreme, a kad ga dodirnete, osjetit ćete da je sve na njemu vrhunsko – najbolje, a to ima i svoju cijenu. Ako želite kompenzator plovnosti svjetske klase koji sa sobom nosi dozu luksuza i prestiža, a mnogi ga proglašavaju i najboljim na svijetu, budite spremni izdvojiti i više od 1500 eura za Atomic Aquatics BC2.

+ posts