Mehanički ronilački sat mnogima znači više od naprave za pokazivanje točnog vremena, on je zapravo sofisticirani nakit i alat koji može preživjeti napore aktivnog života ronilaca.

Možda vaš mehanički ronilački sat ispunjava više estetsku funkciju, ali mnogima od nas ispunjava daleko emotivniju funkciju pružajući tu opipljivu poveznicu u vremenu.

Ime Aquastar koje ponosno stoji na brojčaniku jamstvo je pouzdanosti i smiruje one koji rade u beskompromisnom okruženju ispod površine vode. Ta karakteristika prati ovo ime još od vremena kada su se Don Walsh i Jacques Piccard batiskafom Trieste spuštali na dno Marijanske brazde.

Naravno, svi pamte eksperimentalni Rolex pričvršćen za trup batiskafa Trieste, a samo rijetki znaju da je na zapešću člana posade bio pouzdani Aquastar Model 60. Novi Aquastar Model 60 potpuno je modernizirani duhovni nasljednik legendarnog modela iz batiskafa Trieste, a odaje počast istoimenom ronilačkom satu ove marke iz 1957. godine koji je uveo ključnu sigurnosnu mjeru za sve ronilačke satove tog doba – tarni prsten u rotirajućoj maski kako bi se spriječilo bilo kakvo slučajno okretanje. Ova jednostavna, ali vitalna značajka kasnije će postati standard koji su prihvatili svi proizvođači ronilačkih satova u godinama koje su uslijedile.

Walshov model 60 (iz batiskafa Trieste) prepoznat je kao Aquastarov inauguralni sat i postavio je rani presedan za novog proizvođača satova jer su Aquastarovi inovativni i ultra-pouzdani satovi ubrzo stekli reputaciju najboljih mjerača vremena po izboru podmorničara i profesionalnih ronilaca.

Model 60 iz 2023. nastavak je Aquastarove najranije tradicije – proizvodnja ronilačkih satova sposobnih za sve avanture i istraživanja, a odaje počast posebnoj eri s novim kompasom napunjenim uljem koji se može pričvrstiti na glavu sata pomoću zadnjeg kraja prolazne trake u stilu Tropica ili NATO-a na 6:00.

Pažljivo dimenzioniran u kućištu od nehrđajućeg čelika promjera 37 milimetara Model 60 donekle je jedinstvena referenca u dubokoj arhivi Aquastara, budući da slijedi tradicionalniju izvedbu ronilačkog sata koristeći podebljane oznake sati i kazaljke ispunjene svjetlima, 60-minutni rotirajući okvir i sekundarku postavljenu u sredini, izostavljajući asimetrične elemente brojčanika koji će karakterizirati kasnije modele Aquastar poput kultnog Deepstar Chronographa.

U skladu s Aquastarovom tradicijom novi Model 60 jamči vodootpornost do 200 metara, a pokreće ga vrhunski automatski mehanizam La Joux-Perret G100 s rezervom snage od 62 sata (proizveden u Švicarskoj). U skladu sa satom koji je Don Walsh nosio na pionirskom ronjenju na dno oceana, moderni model sažima avanturistički duh i inovaciju koja definira potpuno novu generaciju ronilaca.

Aquastar Model 60 bit će dostupan s crnim brojčanikom, a cijena će biti oko 1000 eura. Pomorski kompas bit će uključen bez dodatnih troškova za prvih 100 narudžbi modela 60, nakon čega će se moći kupiti zasebno za pedesetak eura.