C.I.O.S. grupa i ronilački klub Roniti se mora s partnerima: INA d.d., Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te AqUA – Adriatic Underwater Academy uspješno su (uz domaćina akcije DC Sea Star Diving) realizirali 31. ekološku akciju Think Green u Moluntu (na krajnjem jugu Hrvatske).

U dvodnevnoj akciji ronioci su očistili uvalu Molunat i obližnji otok Supetrić (Mali škoj), a iz mora su izvadili više od 19 kubika raznovrsnog otpada. Podmorje je bilo prepuno plastičnih i staklenih boca, starih ležaljki i stolica, automobilskih i kamionskih guma te raznih plastičnih i metalnih konstrukcija, među kojima i jedan brodski motor, koje neodgovorni pojedinci bace u more, a morske struje donesu u uvalu.

Nakon ove akcije podmorje koje su ronioci čistili ponovo je pregledano, a lokalni sudionici zadovoljno su konstatirali da je Think Green očistio Molunat.

Službeni dio otvorenja akcije protekao je u nazočnosti predstavnika RK Roniti se mora, DC Sea Star Diving-a te direktora TZ Konavle, Frana Herendija koji je istaknuo da nije samo bitno izvaditi smeće iz mora, već je još bitnije kroz to kod ljudi osvijestiti da prestanu bacati smeće u more. “Svaka vaša akcija koja se radi pridonosi tome da sve više osvješćujemo činjenicu da smo sve ovo posudili i da moramo ostaviti onima koji dolaze iza nas da i oni mogu uživati u ljepotama Hrvatskog podmorja“, dodao je Frano.

Kako bi se napravilo još nešto korisno za naš planet, u suradnji s udrugom Maritimo Recycling iz Dubrovnika izrađene su se zahvalnice od plastičnih čepova, a za svaku zahvalnicu iskorišteno je 30 komada čepova.

Akcija je održana u partnerstvu s C.I.O.S. grupom, tvrtkom INA d.d., Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i AqUA – Adriatic Underwater Academy, a pod pokroviteljstvom TZ Konavle i Općina Konavle (Čistoća i zelenilo Konavle d.o.o.). Sponzori ove akcije bili su: Mares, Garmin, Jamnica, Klara, Germania Sport, Caffe Bar Tonda, Caffe bar Ponta, Restaurant Lancana, Restaurant Domestico, Konoba Vinica Monković, Restoran Babić (Crna Gora), Restaurant Ludo More, Kutjevo d.d., JVP Konavle, Udruga mladeži Molunat – Đurinići, Udruga Dragorađa, Maritimo Recycling.

U 31. izdanju ove ekološke akcije sudjelovalo je 119 ljudi. Bili su tu ronioci iz ronilačkih klubova Roniti se mora Zagreb, PIK Mornar iz Splita, ERK Leut Blace, ENK PENA Tetovo iz Makedonije, KVS S.C.U.B.A. Sarajevo, RK Mostar, Zlayart iz Bosne i Hercegovine te RK Amfora Beograd iz Srbije, kao i lokalno stanovništvo koje je akciju podržalo u vidu smještaja i brodova za vrijeme trajanja akcije.

Akciju medijski pokrivaju SCUBAlife, ScubaSkener te Morski.hr.