Amphi – bionička monoperaja

79

Amphi Americas LLC je tvrtka u ranoj fazi sa sjedištem u Philadelphiji, a specijalizirana je za podvodni pogon.

Amphi Americas je stvorio svoj prvi proizvod Amphi, pogonjeni bionički monofin. Ovaj revolucionarni sustav podvodnog pogona omogućuje vam da plivate ili ronite brže, dublje, učinkovitije te da istražite podvodni svijet na prirodniji način od tradicionalnih podvodnih skutera.

Amphi sustav temelji se na hibridnom pogonu koji se djelomično napaja ljudskim mišićima, a dijelom električnim potisnikom što je isti koncept kao i kod električnog bicikla. Plivač ili ronilac samo ugura nogu u peraju i sposoban je glatko ukomponirati pogon na mišiće i električni pogon. Amphi otkriva snagu zamaha noge i dodaje ili oduzima električnu snagu u skladu s tim.

Osobine ovog kontrolnog mehanizma mogu se promijeniti na dva načina: promjenom osjetljivosti na zamahe ili promjenom koliko dugo će potisnik ostati uključen nakon što plivač prestane zamahivati. To omogućuje osobi da bira između agresivnog, sportskog stroja i opuštenog krstarenja vodom. Amphi dijeli trud između ronioca i potisnika. Vi odlučujete koliko ćete pomoći što produžuje vijek trajanja baterije i radni raspon, kao i učinkovitost potisnika. 

Amphi objedinjuje dva najčešća načina podvodnog pogona u jednom uređaju. Sadrži napredne senzore i elektroniku za pomoć plivaču/roniocu u ronjenju i analizi ronjenja poslije te djeluje kao da je dio njegovog tijela, ne treba mu pridavati pažnju. Osoba je tako slobodna uživati u ronjenju ili plivanju.

Amphi se može pretvoriti iz moćnog i vrlo dinamičnog stroja u igračku samo svojim softverom. Pomoću telefonske aplikacije moguće je promijeniti gotovo sve u sustavu. Ali to nije mjesto gdje fleksibilnost završava. Možete mijenjati jačinu motora i oblik peraje. Primjerice, snažni motor i kratka peraja za uglavnom pogonjene urone, ili manji motor i duga, fleksibilna peraja za opušteno i dugo plivanje koristeći uglavnom vlastite mišiće. Tvrtka planira ponuditi tri različita motora i šest vrsta peraja. 

Osim toga, Amphi ima svoj elektronički mozak. I to prilično snažan. Može primati informacije iz više senzora za kontrolu plivanja. A može pratiti i podvodni put (uključujući položaj, brzinu i dubinu), a zatim ga prikazati na pametnom telefonu ili ga podijeliti na internetu. U budućnosti, tvrtka će dodati opcijski senzorski paket pod nazivom MyGaya za snimanje oceanografskih podataka kao što su salinitet, temperatura i tlak. To će omogućiti korisniku da postane građanin – znanstvenik, ako to želi.

Amphi je inteligentan ronilački prijatelj. To nije besmislena pomoć za vuču. Velik dio ovog projekta omogućio je ljudima da podijele svoja podvodna iskustva na internetu. Tako je Amphi sposoban komunicirati s “oblakom” putem mobilnog telefona korisnika. “Mi koristimo bioinženjerstvo kako bismo poboljšali naše tijelo da bismo postali amfibijska stvorenja: pola zemlje – pola mora, pola čovjeka – pola stroja. Koristimo bioničke senzore za kontrolu našeg pogona tako da se možemo osjećati kao morske životinje, biti okretni i brzi, a istodobno sačuvati naš dragocjeni kisik, možemo biti poput vidre ili tuljana samo zahvaljujući bioničkom poboljšanju. Vjerujemo da će Amphi približiti ljude oceanu”, rekao je dr. Marek Swoboda, osnivač i izumitelj Amphija. Amphi Americas nedavno je predstavio svoj radni prototip.

+ posts