Slovenka Alenka Artnik dodatno postavila je novi svjetski rekord u ronjenju na dah s konstantnom težinom s perajama na prestižnom natjecanju Vertical Blue na Bahamima.

Slovenka je prvo je srušila svoj osobni rekord, zatim je oborila svjetski rekord zaronom na 109 metara, a 30. srpnja zaronila je na dubinu od 111 metara i tako “popravila” rekord za još dva metra.

Njezin rekord službeno je potvrđen i objavljen na stranicama natjecanja Vertical Blue, a zaron je trajao je tri minute i 41 sekundu. Naime, trebalo joj je nešto manje od dvije minute da dosegne granicu od 111 metara, a ostatak vremena potrošila je na izron koji je popraćen pljeskom sudaca i službenih osoba natjecanja.

Nakon obaranja rekorda Alenka je izjavila da je sretna što je uspjela postaviti novi svjetski rekord, ali i da je sretna što je ovo devetodnevno natjecanje završeno za ovu godinu.

Artnik inače roni na dah nešto više od desetljeća, a 2017. godine postala je četvrta žena koja je ikada zaronila na dubinu od 100 metara. Smatra se jednom od najboljih freediverica ikad, a do sada je postavljala svjetske rekorde šest puta.

Ostale rezultate s ovog prestižnog natjecanja u dubinskom ronjenju na dah možete vidjeti na službenim stranicama Vertical Blue-a.

+ posts