AIDA 2014 – hrvatski ronioci u Italiji brane titulu svjetskih prvaka

106

Počelo je deveto AIDA timsko svjetsko prvenstvo u ronjenju na dah.

Natjecanje se održava u Cagliariju u južnoj Sardiniji od 16. do 27. rujna 2014. Goran Čolak, Božidar Petani i Bruno Šegvić predvođeni trenerom Ivanom Drvišem te fizioterapeut Velimir Kukas sljedećih će 12 dana predstavljati Hrvatsku na ovom najprestižnijem ronilačkom natjecanju na svijetu. Čeka ih iznimno jaka konkurencija od 120 najboljih svjetskih ronilaca koji će odmjeriti svoje snage u tri discipline: ronjenju u dubinu s nepromjenjivom težinom (CWT), zadržavanju daha u mirovanju (STA) te ronjenju u daljinu s perajama (DYN).
Timsko svjetsko prvenstvo po AIDA-i organizira se svake druge godine, a plasman pojedinog tima određuje se zbrojem ostvarenih bodova svih natjecatelja u sve tri discipline, stoga, čak i mali propust jednog od natjecatelja može presudno utjecati na rezultat cijelog tima.
O stanju natjecateljske forme naše reprezentacije dovoljno govore dosadašnji vrhunski rezultati kojima treba dodati i najnoviji rekord Zadranina Božidara Petanija koji je neposredno prije odlaska na prvenstvo, u nedjelju 14. rujna, kod Silbe postavio novi nacionalni rekord u disciplini free imersion uronom na 95 metara.

Podsjetimo, hrvatska reprezentacija u ronjenju na dah predvođena trenerom Ivanom Drvišem na prošlom AIDA timskom svjetskom prvenstvu održanom u Nici 2012. godine osvojila je prvo mjesto u muškoj konkurenciji te time potvrdila status najuspješnije nacije u ronjenju na dah.