National Geographic predstavio je svoj novi vodič za ronilačka putovanja po svijetu koji ovaj put obuhvaća 50 destinacija i opisuje ih i iznad i ispod površine.

Autori ovog vodiča su Carrie Miller i Chris Taylor, partneri koji su malo modificirali koncept ronilačkih vodiča pa je ozbiljan dio ove knjige posvećen kopnenim avanturama po ronilačkim destinacijama koje su pohodili.

Inače, ronilački vodiči uglavnom su izvještavali o ronilačkim putovanjima, a pretpostavljali su da ronioci kad odu na odmor rone, rone i rone, osim na “deko dan”. Ta se percepcija promijenila, tako barem ova knjiga sugerira jer se u njoj s lakoćom miješaju ronilačke i ostale (neronilačke) aktivnosti na raznim svjetskim lokacijama.

Autori su posjetili 50 ronilačkih lokacija u 37 država te za 14 mjeseci (250 sati pod vodom) prikupili potrebne materijale za ovaj ronilački vodič. Lokacije su uglavnom u Australiji, Americi, Koraljnom trokutu, ali ima i europskih destinacija pa je i Hrvatska obuhvaćena u ovom vodiču.

Iako se radi o izdanju National Geographica, izbor ronilačkih lokacija i nije baš najsretniji. Recimo, poznata “no limit” ronjenja na Gozu nisu ni spomenuta, iako se Gozo opisuje (doduše, više nad vodom, nego ronjenje na Gozu), a Okinawa kao izbor ronilačke destinacije pomalo je čudan, posebno kad se lokacija Yonaguni samo usputno spomene u opisu te destinacije! No, cijeli ton knjige je prijateljski, razuman i inteligentan, a priznaje se nekoliko nedostataka odabranih lokacija. Dodatak je prepun korisnih informacija za ronioce, a tipografija i karte su privlačni.

Knjiga je dimenzija 18 puta 23 centimetra, uvez je meki, a cijena je oko 20 eura.