Uskoro nam stiže nastavak legendarnog filma “Pakao pod morem” (47 Meters Down) pa smo odlučili upozoriti na neke sitnice. Naime, film je već izašao u američkim kinima i dobio neke zanimljive kritike.

Mi smo, kao zastupnici ronjenja, odlučili gledati ovaj film isključivo sa stajališta jednog ronioca. Sigurno smo se svi mi ronioci našli u situacijama kada je netko iz grupe previše uzbuđen ili jednostavno nov. Nekako nervozno slaže opremu, suviše naglo zaranja i peraja kao sumanut dižući mulj svuda oko sebe. Ako niste najbolji sa živcima i sama pomisao na takve ronioce vam ledi krv u žilama, onda je ovaj “horor” uistinu pravi horor za vas.

Iako je i prvi nastavak filma podlegao nekim manjkavostima glede ronjenja, ipak ga možemo svrstati među interesantne i zabavne filmove. Međutim, svim roniocima s imalo iskustva nastavak će biti prije komedija, nego horor. Upozoravamo da će u nastavku članka biti “spojlera” koji mogu odati radnju filma. 

Prva nejasnoća u filmu jest sama glumačka postava i radnja. Glavni su likovi četiri teenagerice koje prvi puta u životu idu roniti u špilju. Tako je, najspecijalniji i najopasniji oblik ronjenja. Prvi put. I to bez peraja. I tako naše heroine odlaze do “tajnih” pećina gdje sasvim slučajno pronalaze četiri potpuno funkcionalne ronilačke opreme. Osim peraja. Točno četiri ronilačka seta koja uključuju pune boce i full-face maske sa sustavom za komunikaciju, ali bez peraja. Unatoč tome, one odlaze bosonoge u avanturu i uspijevaju roniti u pećini bez prevelikog smanjenja vidljivosti. Nevjerojatno, zar ne?

Zatim u pećinama imamo slijepe velike bijele psine. U pećine su nekako nekada davno zalutale velike bijele psine (koje mogu težiti i preko jedne tone) te su se generacijama razmnožavale i hranile u tim istim pećinama i prilagodile se uvjetima mraka gubeći vid i pojačavajući druga osjetila. Briljantno, naprosto briljantno… Da ne spominjemo majansko groblje u istim tim pećinama te nevjerojatno jaku struju koju vjerojatno nećete moći pronaći nigdje drugdje u svijetu realnosti. I naravno, protagonistice preživljavaju nekoliko velikih napada i ugriza morskih pasa, a na površinu izlaze s malčice krvavom nogom. Mora da voda u pećinama i magično iscjeljuje rane, tko zna?! 

Nemojte nas shvatiti pogrešno, film može pružiti i nekoliko trenutaka napetosti i zabave, ali mislimo da će se većina ronilaca nakon gledanja filma složiti s nama. Apsurdnih ronilačkih trenutaka ima još mnogo, no ipak neke trebate i sami otkriti. 

Nestrpljivo čekamo dolazak ovo filma u naša kina, ako ništa drugo, barem da se malo nasmijemo. 

+ posts