11. Submania Apnea Cup

29
foto: Damir Zurub

U Zagrebu je 20. i 21. 11. 2015. na bazenu Utrina u organizaciji Ronilačkog kluba Submania održan 11. Submania Apnea Cup.

Natjecanje je provedeno po pravilima i standardima AIDA-e i CMAS-a, a natjecatelji i natjecateljice nastupili su u tri bazenske discipline: statika, dinamika s perajama i dinamika bez peraja. Sudjelovalo je 20 natjecatelja, šest ženskih i 14 muških apneaša, a mogli su birati po pravilima koje asocijacije će nastupiti. Za većinu natjecatelja sezona bazenskih disciplina je tek završila i početak je nove natjecateljske sezone pa se postignuti rezultati mogu smatrati izvrsnim. Članovi RK Submanije Lidija Lijić Vulić i Vanja Peleš pobjednici su ovogodišnjeg natjecanja.

U disciplini Dinamika bez peraja u ženskoj konkurenciji pobijedila je Lidija Lijić Vulić s preronjenih 108 metara ispred Mirele Šmajgl (100 metara) i Andree Andrijanić (81 metar). U muškoj konkurenciji pobijedio je Vanja Peleš s rezultatom od 175 metra, ispred Marka Morettia (157 metara) i slovenskog natjecatelja Andreja Ropreta (130 metara).

Nakon više od dvije godine pauze Mihaela Romić je na svom povratničkom natjecanju potvrdila da je i dalje najbolja “statičarka” u Hrvatskoj. Mihaela je postavila novi AIDA državni rekord u disciplini statika koji sada iznosi šest minuta i 12 sekundi. Drugo mjesto osvojila je Andrea Andrijanić s odličnim rezultatom od šest minuta i sedam sekundi, a treće mjesto pripalo je Mireli Šmajgl s rezultatom od pet minuta i pet sekundi. U muškoj konkurenciji također nisu izostali odlični rezultati u statici. Budimir Buda Šobat ukupni je pobjednik u statici s rezultatom od sedam minuta i 13 sekundi, ispred Brune Šegvića (07:07) i Slovenca Andreja Ropreta (07:01).

Dominaciju u ženskoj konkurenciji Lidija Lijić Vulić potvrdila je u disciplini dinamika s perajama gdje je preronila 175 metara. Druga je bila Mihaela Romić (161 metar), ispred Mirele Šmajgl (150 metara). U muškoj konkurenciji pobijedio je Slovenac Andrej Ropret preronivši 226 metara. Drugo mjesto osvojio je Marko Moretti preronivši 200,60 metara, a samo 60 centimetara manje i okruglih 200 metara za treće mjesto preronio je Vanja Peleš.

U ekipnom poretku prvi je RK Submania, ispred klubova RK Geronimo i H2O Team iz Slovenije. Ukupno najbolja apneašica je Lidija Lijić Vulić, ispred drugoplasirane Mirele Šmajgl i trećeplasirane Andree Andrijanić, dok je najbolji muški apneaš ovogodišnjeg Submania kupa Vanja Peleš, ispred drugoplasiranog Andreja Ropreta iz Slovenije i trećeplasiranog Marka Morettia.

I ove godine na 11. Submania Apnea Cup-u hrvatski natjecatelji koji su se natjecali po CMAS pravilima bili su u mogućnosti ostvariti norme za ulazak u reprezentaciju.

+ posts