Jeste li se ikada vratili s urona skapavajući od gladi?

E pa niste jedini! Kao i kod svake druge fizičke aktivnosti, hrana koju pojedete prije urona ključna je za stvaranje energije i izdržljivosti koja će Vas održavati jakima i opreznima tijekom urona. Zato planirajte prehranu prije urona, baš kao što planirate i uron. Kava i pecivo za doručak neće Vam biti dovoljni kada ronite. Zato donosimo najbolje namirnice za konzumaciju prije urona.

  • Voće – banane su odličan izvor kalorija i fenomenalan lijek i prevencija grčeva u želudcu. Jabuke su dobre jer imaju više vlakana od većine voća. U kombinaciji s prirodnim šećerom, energija koju će Vam osigurati jabuke činit će Vas sitim duže nego bilo koji slatkiš.
  • Jaja – bilo da ih jedete na oko, na kajganu, poširana ili kuhana, jaja će Vam osigurati proteine i snagu koju ćete trebati kako biste kompenzirali dodatne kalorije koje ćete sagorjeti tijekom urona.
  • Losos – hrana bogata omega-3 masnim kiselinama najbolja je hrana za prije urona. Velika količina proteina odagnat će osjećaj gladi na duži period. Vitamini iz lososa pomažu tijelu da brže “pretvara” hranu u energiju. No, imajte na umu da je, kao i za svaku morsku hranu, potrebno provjeriti odakle dolazi i je li svježa te kako je ulovljena/uzgojena. Razne vrste riba možete provjeriti na ovom linku.
  • Špinat – ovo je snažna hrana, to znamo svi još od malih nogu (hvala Popaju!). No, morate imati na umu da je špinat jedna o najboljih namirnica za ronioce. Lako je razgradljiv i brzo Vas zasiti, a i pun je magnezija koji također sprečava grčeve.
  • Smeđa riža – odličan izvor ugljikohidrata koji će Vam biti prijeko potrebni. Vaše tijelo naporno radi kako bi održalo stalnu tjelesnu temperaturu pod vodom čak i u tropskim morima zbog čega ćete trebati više energije čim zaronite. Smeđa će Vam riža omogućiti sve što Vam je potrebno na uronu.
  • Orašasti plodovi – masnoće i proteini iz orašastih plodova pružit će Vam savršenu količinu energije za borbu s morskim strujama. Bilo da odaberete orahe, bademe, hikori orahe ili pinjole, svi će izazvati isti učinak.
  • Škampi – poput lososa, škampi također imaju vrlo visoku koncentraciju omega-3 masnih kiselina. No, poput lososa, potrebno je provjeriti njihovo podrijetlo i pozadinsku priču.
  • Sušeno voće – datulje imaju puno prirodnih šećera, vlakana i magnezija. Ovo je sušeno voće obavezno ako ste skloni grčevima u donjim ekstremitetima tijekom urona.
  • Sušena govedina – budući da je nezgodno ponijeti biftek na uron, sušena je govedina odlična alternativa. Ona je bogata proteinima i omega-3 masnim kiselinama (pogotovo ako je hranjena travom, a ne žitaricama), ali izbjegavajte jako začinjenu i ljutu sušenu govedinu.
  • Voda – vjerojatno već znate koliko je bitno ne biti žedan tijekom urona. No, ne samo da voda pomaže Vašem metabolizmu i razgradnji apsorbiranog dušika, već će pospješiti i vašu probavu.

Naravno, važno je napomenuti da nije uputno jesti neposredno prije urona, već je potrebno ostaviti tijelu vremena da obradi hranu prije izlaganja podvodnim naporima i promjenama tlaka. Dobar tek!

+ posts