Vrijeme za akciju je sada– još samo četiri dana za prijave na #AdriaticPlasticChallenge!

“Kad zaronim, ja sam kod kuće. Tamo dolje, s druge strane površine, u plavetnilu lebdim sjedinjena s morem u društvu ribica. Ali nismo više sami. Tu su i male i velike plastične boce, komadi plastike koja je ranije bila neka kutija ili škafić. Ponekad oko mene plutaju plastične vrećice, ponekad stare mriže ili najlon za ribanje. Svake minute u danu, u morima i oceanima završava jedan pun kamion plastičnog otpada. Svake godine to je više od osam milijuna tona plastike u moru. Tu su i okom nevidljivi komadići mikroplastike, peckaju, ulaze zajedno s morem u planktone, ribe, školjke… sve više i sve češće. I mi ih jedemo. Ulazi i u nas. U našem, Jadranskom moru mikroplastika se nalazi u svim uzorcima školjkaša i u više od 80% uzoraka riba. Mora pretvaramo u plastičnu juhu. Istovremeno sam i tužna i ljuta. I odlučna da nešto moramo poduzeti.”– tako govori Lidija Lijić, hrvatska ronilica, freediverica s perajama i bez njih, europska i svjetska rekorderka. Roni, ne samo u Jadranu, roni u oceanima, roni pod 30 centimetara debelim ledom, roni u jezeru na Himalaji na 4720 metara nadmorske visine.

Svatko od nas može biti dio rješenja, stoga Vas pozivamo da se uključite u timsko natjecanje pod nazivom Adriatic Plastic Challenge. Poziv za inovativne ideje i timove je otvoren za prijave do 10. rujna. Najboljih sedam ideja i timova bit će pozvano na intenzivni mentorirani dvodnevni bootcamp u Zagrebu u listopadu.Na kraju drugog dana će timovi izložiti svoje ideje pred žirijem koji će odabrati tri pobjednika. Najbolji tim osvaja novčanu nagradu od 10.000 kuna.

Natjecanje organiziraju udruge Terra Hub i Zona uz podršku Volvo Cars Adria.

Što tražimo?

Tražimo inovativna rješenja kako bismo zaustavili zagađenje mora plastikom. Prijaviti se mogu kreativci, inženjeri, znanstvenici, poduzetnici, profesori, studenti, aktivisti, avanturisti i svi ostali koji dijele s nama strast prema očuvanju morskog ekosustava. Ne želimo plastično more!

Želimo:

  • Pronaći rješenja koja će doprinijeti zaustavljanju daljnjeg dotoka plastičnog otpada u Jadransko more
  • Osvijestiti što veći broj ljudi o problemu plastičnog zagađenja i potaknuti ih na odgovorno ponašanje

Razmislite. To može biti novi proizvod, usluga, kampanja, aplikacija, edukacijski program… Budite kreativni. Prijavite svoje ideje putem poveznice www.terrahub.eu/apc do 10. rujna 2018. godine (23:59h).

+ posts