PADI Women’s Dive Day je 21. srpnja 2018. i održat će se akcije diljem svijeta za žene ronioce svih razina i sposobnosti.

Ove smo godine inspirirani nekim poznatim ženskim ikonama ronjenja i novom generacijom ženskih ronilaca koje daju sve od sebe ulažući napore u očuvanje oceana i ronjenje za žene.

Dr. Sylvia Earle, popularno poznata po nadimkom “Njezino veličanstvo Dubina”, je ronilačka ikona koju prepoznaje svaki ronilac. Rođena je 1935. te je američka morska biologinja koja također sudjeluje u programu Explorer-in-Residence National Geographica još od 1998. Sylvia Earle bila je prva žena koja je postala glavni znanstvenik Ujedinjenog Kraljevstva za oceanografiju i atmosferu SAD-a i primila je više od 100 domaćih i međunarodnih priznanja. Neprekidno radi na podizanju javne svijesti o prijetnjama globalnom oceanu uzrokovanom prekomjernom ribolovom i zagađenjem. Uspostavila je Mission Blue kako bi istražila i zaštitila ocean i nastoji stvoriti mrežu zaštićenih područja ili “Hope Spots”širom svijeta. Sylvia Earle postavlja put za zdrav i zaštićeni globalni ocean kako bismo svi uživali.

Dottie Frazier možda je nekima manje poznat nego Sylvia Earle, ali ima izvanrednu povijest kao ronilac i nekoliko prvih stvari koje je učinila u ronilačkoj industriji. Godine 1955. Dottie Frazer postala je prvi ženski instruktor ronjenja na svijetu i prva žena koja posjeduje i upravlja vlastitim ronilačkim centrom. Radila je s mornaricom Sjedinjenih Država prilikom dizajniranja mokrih i suhih odijela za vojne i rekreativne ronioce te je živuća ikona ronjenja koja može biti inspiracija svim ženama.

Jillian Morris-Brake je instruktorica ronjenja, morski pedagog, konzervatorica morskih pasa i osnivačica “Sharks4Kids-a”. Ona djeluje na jednoj od najboljih destinacija za ronjenje s morskim psima u moru, Bahamima, i naporno radi na podučavanju nove generacije o morskim psima, znanosti o moru i očuvanju mora. Jillian je stvorila Sharks4Kids 2012. s ciljem stvaranja vlastitog obrazovnog programa za obrazovanje o morskim psima i pružanja besplatnih online obrazovnih materijala za nastavnike i studente. Organizacija je narasla, a Jillian sada posjećuje škole, drži lekcije preko Skypea, održava Google druženja i snima prekrasne fotografije morskih pasa kako bi educirala i potaknula druge da govore i čine razliku. Sharks4Kids je do sada povezan s preko 60.000 studenata u 44 zemlje i 48 američkih država.

Možda niste čuli za ime Sarah Richard, ali zasigurno ćete prepoznati izuzetno popularne “Djevojke koje rone”. Sarah Richard je osnivačica “Djevojaka koje rone”, online zajednice koja je sada najveća zajednica žena ronilaca u svijetu. U zajednici ima preko 16.000 žena, a zajednica brzo raste. Jedan od razloga koji je Sarahu Richard potaknula na osnivanje “Djevojaka koje rone”jest potreba za mjestom za raspravu o izazovima ronjenja na koje nailaze žene u industriji kojom dominiraju muškarci, kao što je nemogućnost pronalaženja odgovarajuće opreme i pronalaženje drugih žena s kojima bi mogle roniti. Sarah je postala dio pokreta #MeToo postavljanjem foruma koji pomaže drugim ženama da dijele svoja negativna iskustva u industriji ronjenja te je strastvena u pružanju podrške ženama u ronjenju.

+ posts