Izronili ste na površinu nakon odličnog urona, no, vašeg ronilačkog broda nigdje na vidiku…

Što učiniti ako se ovo dogodi baš Vama? Prvo, pogledajte ponovo. Ne paničarite! Brod bi mogao zapravo biti u blizini, a Vi ste ga lako mogli previdjeti. Čak i lagani povjetarac može napraviti valove više od Vaše glave i ako niste u pravom trenu gledali u pravom smjeru, možete previdjeti brod na udaljenosti od samo 30 metara od Vas. Napušite svoj kompenzator plovnosti tako da Vam je glava što više iznad vode te polako provjerite svih 360° oko sebe. Ako vidite brod dovoljno blizu da otplivate do njega, namjestite kompas (odredite smjer broda) i zaronite na četiri metra. Vaše peraje su daleko učinkovitije pri punim zamasima pod vodom, nego na površini.

No, ako i dalje ne vidite brod ili ga vidite, ali je predaleko za plivanje, a brod ima ljestve za izlaz spuštene, možda posada broda ipak može vidjeti vas. Napravite i vizualni i zvučni signal. Jedan od najpogodnijih vizualnih signala vjerojatno je sigurnosna kobasica na napuhavanje, no, to na stranu, uzmite jednu od svojih peraja te snažno njome mašite i prskajte jer kretanje privlači pozornost. Koristite zvučni signal ronilačke trubice, ali prije nego je upotrijebite ispušite svoj kompenzator plovnosti tako da potopite uši jer zvuk trubice nad vodom može oštetiti vaš sluh. U ovakvim situacijama čak i obična zviždaljka koju ima gotovo svaki kompenzator plovnosti prikvačenu za inflator može biti korisna, ako su uvjeti za to pogodni. Ako ne vidite brod, moguće je da ste na lokaciji koja vam to ne dopušta te posada broda može imati iste poteškoće prilikom uočavanja Vas. U takvim su slučajevima zvučni signali posebno korisni. Zbog toga je pametno na svaki uron nositi i zvučna i vizualna signalna pomagala.

Dok mašete i trubite pokušajte odrediti u kojem ste smjeru plivali s obzirom na obalu. Ako niste sigurni, a prisutna je neka morska struja, velike su šanse da ste plivali niz nju, jer je gotovo nemoguće plivati u struju toliko daleko da se izgubite. Odredite struju prema tome u kojem se smjeru savijaju morske trave, meki koralji ili, ako ste dovoljno blizu obali, na temelju toga u koju vas stranu nosi. Imajte u vidu da struje uz obalu često idu u suprotnom smjeru nego one dalje od obale. Ako vidite dio kopna koji nije daleko uz struju, velike su šanse da je brod s druge strane kopna te da ste, i ne primijetivši, pod vodom odronili oko tog dijela.

Spremite se na čekanje! Ako je očito da vas je brod ostavio, u većini je slučajeva najbolje ostati na istom mjestu. Tada je najbolje vrijeme da odbacite olova te ostavite samo kompenzator plovnosti, masku, disalicu i peraje. Ako ste blizu obale trebali biste razmotriti opciju da otplivate do nje te izađete iz vode kako biste očuvali tjelesnu temperaturu. Čak i tople tropske vode nekad mogu izazvati pothlađivanje. Ipak, budite oprezni jer čak i najmanji krivi pokret na klizavom kamenju može dovesti do loma ruke ili noge. No, ako kopno izgleda stabilno, slijedite proceduru za izlazak na kopno.

Ako se nađete na otvorenom moru (na primjer, struja Vas odnese daleko preko ruba otoka) strogo pazite na nadolazeće brodove ili avione te jako signalizirajte ako ih vidite. Ostanite mirni i držite se svog partnera jer se u nemirnim vodama lako odvojiti. Stisnite ruke i noge uz tijelo kako biste očuvali toplinu. I nikad ne gubite nadu! Ljudi su preživljavali mnogo dana izloženosti. Ako je kopno u blizini, a struje Vam to dopuštaju, polako i smireno plivajte do njega kako biste očuvali energiju. Nastojte preživjeti!

+ posts