Smrt britanskog ronioca u Dahabu u Egiptu ranije ove godine pripisuje se imerzijskom plućnom edemu (IPE).

Imerzijski plućni edem je stanje iznenadnog nakupljanja tekućine u plućima koje se obično javlja rano tijekom ronjenja ili plivanja, osobito u hladnoj vodi. To stanje može se svrstati u disbarične ronilačke bolesti, ali nije povezano s barotraumom pluća ili dekompresijskom bolešću, iako može tako izgledati.

Prema istrazi i nalazima liječnika objavljeno je da je engleski ronilac Les Finch smrtno stradao roneći u Dahabu od imerzijskog plućnog edema. On je sa svojom suprugom i prijateljima iz Sharm El Sheikha doputovao na poznatu lokaciju Three Pools 80 kilometara sjeverno do Dahaba gdje su zapravo snorklali. Stradalog Fincha pronašli su turisti na površini s licem u vodi nakon što se razdvojio od prijatelja. Kad su ustanovili da ne diše pokušali su ga reanimirati, ali bez uspjeha. Prijatelji i supruga kažu da je stradali Finch bio iskusan ronilac, ali da je dan prije stradavanja prekinuo ronjenje jer ga je mučio kašalj koji je on sam pripisao nedavnoj prehladi.

No, patolog Ministarstva unutarnjih poslova, dr. Brian Rodgers, rekao je da je napadaj kašlja vjerojatno znak IPE-a te da je uzrok smrti kod Lesa Fincha imerzijski plućni edem.

Što je imerzijski plućni edem (IPE), kako i zašto nastaje te što ronioci trebaju znati o IPE-u možete pronaći u Medicinskom priručniku za ronioce autora doktora Marija Franolića.