U podmorju Korčule arheolozi pronašli najstarije tragove maslina na Jadranu

162

Odjel za arheologiju Sveučilišta u Zadru istražuje 7000 godina star neolitički potopljeni lokalitet Soline na Korčuli, a rezultati istraživanja pokazuju da su se ondje u to vrijeme uzgajali bademi i masline.

U istraživanjima koja još traju otkriveni su ostaci veće kamene arhitekture unutar nalazišta s jasno definiranom linijom obalnoga zida. Uz izvrsno sačuvan suhozid na mjestu gdje cesta ulazi u naselje vidi se proširenje pa se može pretpostaviti da su na tom mjestu bile dvije povišene kružne konstrukcije izvorno učvršćene drvenim pilonima zabijenima u tlo.

U prošlogodišnjim istraživanjima pronađeno je nekoliko koštica maslina te mnoštvo ljuski badema. Radiokarbonske analize pokazale su da je njihova okvirna starost 6900 godina. “Prije gotovo 7000 godina na ovom prostoru evidentan je uzgoj badema, dok su masline najvjerojatnije trgovinom uvezene s istočnog Mediterana i to su zasad najstariji tragovi maslina na Jadranu.”, istaknuo je Mate Parica sa Sveučilišta u Zadru koji vodi ovo istraživanje.

Istraživanje financiraju Hrvatska zaklada za znanost (Potopljena neolitička nalazišta u podmorju hrvatskog dijela Jadrana) i udruga Lipa rič (sredstva Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije). Uz Sveučilište u Zadru u ovom istraživanju sudjeluju arheolozi iz Dubrovačkih muzeja, Muzeja grada Kaštela, Muzeja grada Korčule, Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju u Zadru te Kantharos d.o.o.

+ posts