U podmorju ispred Pomorskog fakulteta u Kotoru prošlog tjedna predstavljen je podvodni dron čija je osnovna svrha mapiranje čvrstog otpada u moru.

Kako je monitoring otpada s morskog dna dio Nacionalnog programa monitoringa životne sredine, mapiranje pomoću drona daje uvid u lokacije na kojima se nalazi veća količina otpada. To će pomoći da se u identificiraju mikrolokacije na kojima se nalaze veće količine krupnog otpada pa će ronioci imati precizne podatke kada i gdje je najpotrebnije i najučinkovitije čistiti podmorje.

U Bokokotorskom zaljevu pronađena je velika količina otpada tako da će ovaj uređaj biti od velike koristi, a koristit će se i za lociranje olupina brodova i mapiranje podvodnog biljnog i životinjskog svijeta.

Ovaj podvodni dron samo je jedan dio opreme koja je nabavljena kroz projekt “Razvoj regionalnog zajedničkog master programa za zaštitu i upravljanje morskom sredinom“. Projekt je realiziran u Crnoj Gori i Albaniji tijekom 2021. i 2022. godine, Pomorski fakultet Kotor bio koordinator projekta, dok je Agencija za zaštitu životne sredine Crne Gore partner u projektu.

+ posts